Vijesti

Građani Republike Srpske prodajom akcija inkasirali 600 miliona KM

09.07.2009. 13:03 / Izvor: Nezavisne novine

Od 1,2 miliona stanovnika RS, koliko ih je učestvovalo u vaučerskoj privatizaciji, više od pola ih je već prodalo svoje akcije koje su stekli ulaganjem vaučera.

Milan Božić, direktor Banjalučke berze, kaže da su prodajom tih akcija građani RS ukupno dobili oko 600 miliona KM. On je objasnio da je čak 800.000 građana svoje vaučere uložilo u privatizacione investicione fondove, a preostalih 400.000 stanovnika postali su akcionari u raznim preduzećima u RS.

"U prosjeku su mnogo bolje prošli oni koji su svoje akcije uložili u preduzeća, a pogotovo profitabilna. Dobro su prošli i oni koji su uložili u preduzeća gdje nije bio uložen veliki broj vaučera, poput "Željeznica RS". Dobrim se pokazalo i ulaganje vaučera u "Telekom Srpske", "Elektroprivredu RS", "Tržnicu" Banjaluka, "Boksit" Milići i još neka preduzeća koja su preživjela vaučersku privatizaciju i danas dobro posluju" kaže Božić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti