Građani Srbije idu na testiranje u Mađarsku

07.08.2020. 09:26 / Izvor: Radio Slobodna Evropa
Građani Srbije idu na testiranje u Mađarsku

Zbog komplikovane procedure za testiranje na korona virus, građani Srbije odlučuju se na putovanje u Mađarsku i na testiranje u pograničnim privatnim klinikama.

Zbog komplikovane procedure za testiranje na korona virus, građani Srbije odlučuju se na putovanje u Mađarsku i na testiranje u pograničnim privatnim klinikama, objavio je Radio Slobodna Evropa, koja navodi da u Segedinu rade najmanje dvije privatne klinike koje građanima Srbije nude PCR testiranje i testiranje na antitela.

Testiranje se u tim klinikama obavlja i po hitnom postupku, preko reda, u roku od 24 časa, a cijene su znatno veće nego u Srbiji.

Cijena PCR testiranja je 130 eura, a ukoliko je neophodan hitan rezultat, potrebno je doplatiti još 50 eura.

Analiza na antitela korona virusa je 70 eura, dok je brzi serološki test 60 eura, navodi RSE.

Velika je navala iz Srbije zbog testiranja, kazala je za Radio Slobodna Evropa direktorka jedne klinike iz Segedina Ema Šomođi, koja kaže da to nije iz turističkih razloga, nego zbog posla.

"Testiraju se oni koji treba da se vrate u zapadne zemlje zbog posla, mladi sportisti ili studenti koji treba da dođu u Mađarsku, ili u neku drugu zemlju, a tu su i pacijenti koji iz raznih medicinskih razloga moraju u ograničenom roku da dobiju nalaze i ne mogu na to da čekaju", objasnila je Šomođi.

Ona dodaje da se klinici obraćaju građani Srbije koji žele da dobiju termin i rezultat u roku od 48 ili 72 sata.

"Po strogim mađarskim i evropskim pravilima, ukoliko se nakon testiranja utvrdi da su pacijenti pozitivni na korona virus, laboratorija to direktno javlja mađarskoj Inspekciji za zdravstvo, a to je dužna da uradi i naša klinika", rekla je Šomođi.

Prema njenim riječima, s obzirom da je Segedin udaljen svega 18 kilometara od granice, srpski državljani mogu bez problema da se testiraju u Mađarskoj, ukoliko na granici prilikom mjerenja temperature ne postoji sumnja da su zaraženi korona virusom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti