Građanima iz FBiH omogućena kupovina nekretnina u Hrvatskoj

08.07.2017. 08:08 / Izvor: Akta.ba
Građanima iz FBiH omogućena kupovina nekretnina u Hrvatskoj

Građani Federacije moći će kupovati nekretnine u Republici Hrvatskoj, potvrdio je jučer predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Građani Federacije moći će kupovati nekretnine u Republici Hrvatskoj, potvrdio je jučer predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

"U Hrvatskoj je u primjeni Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, kojim je propisano da strane fizičke i pravne osobe mogu stjecati pravo vlasništva na nekretninama na području ove države samo pod uvjetom da državljani i pravne osobe iz Hrvatske mogu stjecati pravno vlasništva nad nekretninama na području te strane države. U tom smislu, uzimajući u obzir načelo reciprociteta, pod istim uvjetima omogućava se stjecanje prava vlasništva na nekretninama na teritoriji Federacije BiH državljanima Republike Hrvatske", naveli su iz Ministarstva pravde FBiH.

Do sada su građani iz Republike Srpske mogli u Hrvatskoj da kupe nekretnine bez ikakvih problema, dok su građani iz Federacije BiH bili ograničeni zahtjevima da imaju prijavljeno prebivalište ili pokrenut biznis.

Sada se ova diskriminacija ispravlja i građani iz FBiH mogu stjecati nekretnine na bazi reciprociteta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti