Građevinska i metalna industrija BiH planira proboj na katarsko tržište

17.09.2012. 15:58 / Izvor: eKapija.ba
Građevinska i metalna industrija BiH planira proboj na katarsko tržište

Predstavnici kompanija iz građevinskog i metalskog sektora BiH u potrazi su za potencijalnim partnerima iz Katara, koji će im otvoriti vrata za angažman na jednom od trenutno aktivnijih svjetskih gradilišta.

Kako nam je potvrđeno u Privrednoj komori FBiH, Ministarstvu vanjskih poslova BiH i Ambasadi BiH u Dohi narednog mjeseca organizirat će posjetu privredno-političke delegacije BiH Kataru.

"Sugestija od ambasadora Nudžeima Rečice je bila da ta posjeta ne bude samo posjeta privrednika, već da susret dobije i na političkom značaju. Već smo utvrdili termine, 15. oktobra planirani su politički razgovori, a dan poslije business-to-business susreti privrednika BiH i Katara", kazala je za eKapiju Dženana Hodžić, sekretar Udruženje građevinara Privredne komore FBiH.

Ona je istakla da je ukupno 18 firmi iz građevinskog i metalskog sektora iskazalo interes za nastup na katarskom tržištu. Radi se o većinom velikim kompanija iz BiH kao što su Mucić&Co, Hering, Ans Drive, Energoinvest, Sarajevoputevi i dr.

U Kataru je pokrenut veliki ciklus investiranja, u sklopu priprema za održavanje velikog sportskog događaja -Svjetskog nogometnog prvenstva 2022. godine. Tako će u narednih pet godina biti uloženo 222 milijardi u izgradnju infrastrukture.

N.Voloder

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti