Graditelji dionice autoputa od Dobrnje do Kaknja još čekaju namirenje dugova: Produžen rok za završetak radova autoputa

31.03.2009. 10:19 / Izvor: Nezavisne novine
Graditelji dionice autoputa od Dobrnje do Kaknja još čekaju namirenje dugova: Produžen rok za završetak radova autoputa

Rok za završetak radova na dionici autoputa na koridoru 5c od Dobrnje do Kaknja produžen je za više od dva mjeseca.

"Ova dionica autoputa trebalo je da bude završena 6. aprila, godinu nakon uvođenja izvođača u posjed, ali je rok zbog prekida radova izazvanog dugovanjima Vlade FBiH i lošim vremenskim uslovima, produžen do 30. juna", kaže Erdal Trhulj, direktor Direkcije za autoputeve Federacije BiH.

On ističe da su neizmirena dugovanja glavni razlog što graditelji na dionici Dobrnje - Kakanj, između Zenice i Sarajeva, rade smanjenim intenzitetom, iako su se prije dvije sedmice vratili na gradilište.

"Ukupni dug izvođačima iznosi 11,8 miliona KM. Vlada Federacije BiH je krajem prošle sedmice isplatila 2,5 miliona KM, a obećala je da će za petnaest dana izmiriti i ostala potraživanja", kaže Trhulj.

Pojašnjava da je rebalansom budžeta predviđeno da izvođačima radova budu isplaćeni svi dugovi, a sa isplaćenih 2,5 miliona KM namireni su zaključno sa septembrom prošle godine.

Dionicu Dobrnje - Kakanj dugu 9,4 kilometra gradi domaći konzorcij koji čine "Euroasfalt" Sarajevo, "Hering" Široki Brijeg, "HP Investing" Mostar i "Putevi" Grude.

Na dionici autoputa od Dobrnje do Kaknja urađeno je više od 90 odsto radova vrijednih 64,4 miliona KM, a prema Trhuljevim riječima, ukoliko dugovanja budu izmirena na vrijeme preostali radovi biće završeni za oko dva mjeseca.

"Izgrađen je most u dužini 323 metra na regionalnoj cesti, a preostalo je da bude završen još jedan most u dužini 130 metara i isključna traka za lokalni saobraćaj", precizirao Trhulj.

Istovremeno produžen je i rok za pretkvalifikacije za dionicu autoputa od Kaknja do Bilješeva u dužini od devet kilometara.

"Rok je istekao 30. marta, ali je na zahtjev finansijera Evropske investicijske banke produžen do 20. aprila", kaže Trhulj.

On naglašava da je čak 40 kompanija otkupilo tendersku dokumentaciju, a da će broj kompanija koje će se pretkvalifikovati biti sužen, kako bi u tenderskom postupku bile odabrane najbolje ponude.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti