Gradnja hidroelektrana na Neretvi i dalje neizvjesna

22.06.2007. 09:02 / Izvor: Dnevni Avaz
Gradnja hidroelektrana na Neretvi i dalje neizvjesna



Firma "Intrade-energija", koja je prije skoro tri godine sklopila ugovor s američkom kompanijom "General Electric Internacional", nije u mogućnosti da krene u izgradnju hidroelektrana na gornjem toku rijeke Neretve. O tom projektu predstavnici ove dvije kompanije jučer su 821.06.20074.)razgovarali i s Vahidom Hećom, federalnim ministrom energetike, industrije i rudarstva, kako bi pitanje realizacije ovog projekta napokon riješili.

Prema riječima Frenka Fišera (Frank Fisher), predstavnika američke kompanije za Istočnu Evropu, nije mu jasno zašto je stala realizacija projekta. "Hećo mi je rekao da je problem političke prirode. Projekt je tehnički dobro riješen i ima veliki značaj za BiH, jer predviđa zapošljavanje nekoliko hiljada radnika i razvoj infrastrukture uz gornji tok Neretve" kaže Fišer.

Mada je svjestan da je potrebno vrijeme za realizaciju projekta, kaže da firma koju predstavlja nema vremena da čeka godinama, pa postoji mogućnost da se fokusira na druge planove u Istočnoj Evropi. "Ako ovaj projekt uspije, radit ćemo i na drugima u BiH. Na taj način bi bh. firme, koje su nekada bile poznate na svjetskom tržištu, najvjerovatnije ponovo bile anagažirane na značajnim projektima" tvrdi Fišer.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti