Gradonačelnica Karić o prvih 100 dana mandata: Kakvo je stanje zatekla, planirani projekti...

17.07.2021. 11:20 / Izvor: Radiosarajevo.ba
Gradonačelnica Karić o prvih 100 dana mandata: Kakvo je stanje zatekla, planirani projekti...

Bojim se da su građani izgubili povjerenje u vlast i ja želim da to promijenim.

Povodom 100 dana mandata, Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva, u sarajevskoj Vijećnici, jednom od najreprezentativnijih zdanja prijestolnice BiH - danas je održala press konferenciju.

Informisala je javnost o dosadašnjem radu, ali i planovima za naredni period.

"Potrudila sam se da uradim što je više moguće kako ne bih razočarala građane i građanke Sarajeva. Nažalost, nekada nismo u mogućnosti objaviti sve informacije, pa je publikacija koju smo objavili pravi način da saznate sve na čemu radimo", istakla je Karić u uvodnom obraćanju, piše Radiosarajevo.ba

Naglasila je kako je u početku fokus bio da se automobil Grada Sarajeva proda, a novac preusmjeri na konkretne stvari u korist građana.

Drugi važan cilj bio je formirati tim savjetnika koji će na volonterskoj osnovi pomoći u idejama i savjetima kako bi se izradila Strategija Grada Sarajeva, ali i riješili problemi kako bi se grad mogao razvijati, što su i u brzom roku uspjeli.

"Neka nam vječno blista naše Sarajevo"

Zatim, istakla je i potpisivanje Sporazuma o borbi protiv korupcije sa Uredom za borbu protiv korupcije koji je potpisan s ciljem transparentnog rada i prikaza svih informacija građanima.

"Bojim se da su građani izgubili povjerenje u vlast i ja želim da to promijenim, da vratim povjerenje u Grad kao instituciju", naglasila je Karić.

Spomenula je posjete Tuzli, Mostaru, Banjoj Luci kazavši da smo "svi pod istim nebom i da raditi na saradnji sa svim gradovima BiH je cilj".

Projekte koje je zatekla iz prethodnog mandata bivšeg gradonačelnika Abdulaha Skake, istakla je kako će završiti. Izdvojila je Bistrčku stanicu, ali i Vidikovac na Trebeviću.

"Zatekla sam gotove projekte i želim da ih završim, ali stojim na raspolaganju svima da utvrdimo nepravilnosti, ako ih ima", tvrdi Karić.

Posebno je naglasila problematiku Vidikovca, jer je izgradnja istog podigla veliku medijsku pažnju. Analizu Ekonomskog instituta koja je radila studiju o Vidikovcu stavila je kao tačku Gradskog vijeća, koja je na savjeti povučena i naknadno su održali sastanak gdje su utvrdili da se radi dodatno na studiji, jer ima propusta.

"Trebević je jako važan, on je naša zaštićena zona. Zahvalna sam Ibrahimu Hadžibajriću koji nam je omogućio da pokrenemo restauraciji Opservatorija kao i ceste koja vodi do istog", kazala je Karić.

Podcrtala je kako je cilj da nam vječno blista naše Sarajevo.

O projektima i Budžetu Grada

Istakla je podršku zanatlijama, obrtnicima, naglasila podršku mladima, sportistima, ali i naglasila kako se želi posvetiti izgradnji parkovima, novim projektima i saradnji.

"Pokrenuli smo projekt rekonstrukcije Bijele tabije, gdje je gradonačelnik Istanbula izrazio svoju podršku, tako da ćemo do kraja godine početi s realizacijom", naglasila je Karić.

Grad Sarajevo će preuzeti spomen-obilježje Vraca i uraditi sve da se to završi.

"Ja nisam kreirala Budžet Grada Sarajeva, njega sam naslijedila. Bilo mi je teško kad sam vidjela uspjeh naših košarkašica, a ja im ne mogu dati podršku, moram čekati rebalans budžeta. Ništa ne počinje s nama, niti završava, naš cilj mora biti omogućiti podršku vrhunskim sportistima", istakla je gradonačelnica i spomenula sredstva koja su izdvojena za Lanu Pudar, ali kako kaže nedovoljno, već simbolično.

Sarajevo kao grad ima odliku čuvara koji je postao dio našeg kolektivnog identiteta i upravo zato Grad kao institucija pokrenuo je jedan od projekata za ugrožene kategorije, Mjedenicu, djecu oboljelu od raka.

O saradnji i problemima

"Mi smo olimpijski grad, trebamo jačati veze s drugim gradovima. Bila sam ponosna kad sam otišla u Prag, u Istanbul i doživjela da se čuje o Sarajevu po lijepom. Ističem važnost vraćanja pozicije grada kao evropskog, izvrsnog, poticat ćemo izvrsnost i saradnju. Gradit ćemo izvrsnost u svakom smislu", kazala je Karić.

Naglasila je kako je mnogo posla urađeno, a mnogo više pred njom i njenim timom.

"Ima problema u gradskoj vlasti, znate kako je kad dođete u novu sredinu. U prva dva mjeseca mog mandata niko nije dobio premještaj, nadajući se da nam je interes isti. Nažalost, doživjela sam brojne opstrukcije, ali neću o tome, imamo mnogo problema...samo želim da znate da radim sve kako bi Grad Sarajevo bio na službi građanima. Nema opravdanja za nerad i neću dozvoliti da ljudi na visokim pozicijama kojima smeta Benjamina Karić prave opstrukciju kako građanima ne bi bilo bolje", kazala je Karić.

Prikazan je i kratki video u kojem je gradonačelnica poslala poruku građanima i prikazala kratki izvještaj koji će uskoro biti dostupan javnosti na zvaničnim profilima Grada Sarajeva, YouTube kanalu, Facebook profilu i web stranici.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti