Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Gradonačelnici za mir podržavaju općine i gradove stradale u poplavama

09.06.2014. 08:17 / Izvor: eKapija.ba

Na jučer održanom radnom sastanku, kojeg je u sklopu "Mirovnog događaja Sarajevo 2014." organizirala međunarodna asocijacija "Gradonačelnici za mir" sa (grado)načelnicima gradova/općina iz cijele Bosne i Hercegovine dogovoreno je na prijedlog predstavnika Grada Sarajeva, da Savez općina i gradova FBiH i Savez općina i gradova RS potpišu pismo o zajedničkom nastupu prema članicama međunarodne asocijacije "Gradonačelnici za mir" sa konkretnim zahtjevima za pomoć stanovnicima sa područja ugroženim poplavama u cijeloj BiH. 

Tokom razgovora o temi - podrška bh. gradovima/općinama stradalim u poplavama od strane članica asocijacije "Gradonačelnici za mir", Josep Mayoral, gradonačelnik španskog grada Granollersa je kazao da će uputiti poziv Katalonskom fondu za sanaciju, kako bi razmotrio mogućnost pružanja pomoći u sanaciji šteta nastalih usljed poplava i klizišta u BiH. Francuskom fondu za sanciju sličan poziv će uputiti i Laurent Ziegelmeyer, predstavnik francuske općine Ville de Choisy-Le-Roi.

Zamjenik gradonačelnika Ranko Čović u ime domaćina Grada Sarajeva koji je od 2006. godine član ove asocijacije, u svom obraćanju je istaknuo da će Grad Sarajevo u saradnji sa Federalnom upravom Civilne zaštite definisati stvarne potrebe i sve vidove pomoći koji su neophodni stanovnicima sa područja ugroženim poplavama u cijeloj BiH, te iste dostaviti svojim pobratimskim i partnerskim evropskim i svjetskim gradovima, koji su se odazvali na upućeni apel za pomoć gradonačelnika Ive Komšića.

Čović je dodao da su se shodno upućenom apelu gradonačelnika Komšića, odazvali brojni gradovi (Beč, Istanbul, Sofija, Skoplje, Friedrichshafen, Magdeburg, Insbruk, Volwsburg, Konya, Dayton, Poljoprivredni fakultet iz Burse...) koji su spremni pružiti pomoć ugroženim bh. općinama i gradovima.

"Kontignent pomoći (kućni aparati) prijateljskog grada Sofije, Grad Sarajevo je uputio prema Federalnoj upravi Civilne zaštite, koja će navedenu pomoć proslijediti prema najugroženijim područjima. I sva ostala pomoć koja će biti realizovana preko Grada Sarajeva, bit će upućena prema Civilnoj zaštiti FBiH a ona će je dalje distribuirati onima kojima je uistinu potrebna", kazao je dogradonačelnik Čović.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti