Gradonačelnik Banje Luke uručio diplome za polaznike CEFE obuke - Razvijanje vještina koje su neophodne za uspješno vođenje preduzeća

28.12.2009. 11:41 / Izvor: eKapija.ba
Gradonačelnik Banje Luke uručio diplome za polaznike CEFE obuke - Razvijanje vještina koje su neophodne za uspješno vođenje preduzeća

Povodom završetka obuke iz oblasti preduzetništva i samozapošljavanja (CEFE obuka), koju je organizovala Gradska razvojna agencija Banja Luka, u saradnji sa Republičkom agencijom za razvoj malih i srednjih preduzeća, gradonačelnik Banje Luke, Dragoljub Davidović, uručio je 25. decembra, diplome za 27 polaznika ove obuke, saopćila je Administrativna služba Grada Banja Luke.

"Polaznici obuke imali su hrabrost da svoju sudbinu uzmu u svoje ruke i mi smo željeli da im pomognemo osnivanjem Garantnog fonda, a odluku o tome usvojila je Skupština Grada. Iz ovog fonda sredstva će biti usmjerevana putem Gradske razvojne agencije, kao pomoć ljudima koji žele početi sa vlastitim poslom i to je jedan od načina pružanja podrške zapošljavanju u Banjoj Luci. Sredstva koja se budu davala iz Garantnog fonda biće plasirana po mnogo povoljnijim uslovima u odnosu na kredite komercijalnih banaka", naglasio je Davidović. On je dodao da je pitanje zapošljavanja i stvaranje novih radnih mjesta u Banjoj Luci, Republici Srpskoj i BiH prioritetno pitanje.

Dragoljub Davidović je istakao da je danas broj zaposlenih u Banjoj Luci veći nego 1991. godine, dodavši da je to činjenica koja ohrabruje.

Kada pogledamo strukturu, zaposlenost u privredi je procentualno manje u odnosu na 1991. godine, ali se to prelilo u neke druge oblasti, što ukazuje na činjenicu da Banja Luka nije više samo industrijski grad, već i administrativni centar, u kojem su smještene mnoge institucije“, rekao je Davidović.

Direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća, Slobodan Marković, naveo je da su mnogi gradovi u Srpskoj prepoznali zanačaj ove obuke i da je agencija do sada uspjela da organizuje 15 treninga, kroz koje je prošlo ukupno 330 mladih ljudi. On je pojasnio da je, na osnovu do sada prijavljenih poslovnih planova, za realizaciju spremno njih 57, te da se u 2010. godini očekuje realizacija 19 planova, koji će omogućiti otvaranje oko 40 novih radnih mjesta.

Direktor Gradske razvojne agencije, Nenad Račić, kazao je okupljenim novinarima da ova ustanova - kroz plan i program rada - želi da izabere najbolje teme i trenere, koji će pomoći mladim ljudima da pokrenu vlastiti biznis. On je podsjetio da je CEFE projekat na naše prostore uveden preko GTZ-a (Društvo za tehničku podršku iz Njemačke). Račić je pojasnio da je karakteristika ovog projekta da sa svim polaznicima realizuje praktičnu obuku, sa ciljem razvijanja vještina koje su neophodne za uspješno vođenje preduzeća. Direktor Gradske razvojne agencije je izrazio uvjerenje da će se sporovođenjem ovakvih i sličnih obuka pronaći način za otvaranje novih preduzeća, a samim tim i za otvaranje novih radnih mjesta.

U ime polaznika, Ksenija Stanarević-Đukić je rekla da su svi izuzetno zadovoljni obukom.

Naučili smo mnoge korisne stvari, a prije svega kako se boriti za svoju kompaniju i kako izbjeći greške na putu osnivanja i razvoja preduzeća“, kazala je Stanarević-Đukić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti