Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Gradonačelnik Kadrić najavio novi program mjera pomoći gospodarstvu

19.04.2021. 15:24 / Izvor: Akta.ba

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić organizirao je danas sastanak sa predstavnicima Udruge ugostitelja Brčko distrikta na kojem je razgovarano o njihovim zahtjevima koji su nužni za opstanak ugostiteljstva i očuvanje radnih mjesta u vrijeme pandemije koronavirusa.

S obzirom na činjenicu da pandemija traje već više od godinu dana i da su ugostitelji suočeni sa nizom problema istakli su kao osnovne zahtjeve:

- Oslobađanje plaćanja zakupnine zakupaca javnih površina

-  Oslobađanje plaćanja zakupnine zakupaca poslovnih prostora u vlasništvu grada kao i subvencioniranje odgovarajućeg iznosa zakupnine zakupaca koje ugostitelji plaćaju za prostore koje zakupljuju od drugih pravnih i fizičkih osoba

-  Subvencioniranje obveza na plaće radnika u ugostiteljstvu (porezi i doprinosi)

-  Usklađivanje svih mjera sa okolnim gradovima (radno vrijeme, ograničenje broja gostiju u lokalu i za istim stolom), a radi zaštite konkurencije i onemogućavanja koncentriranja većeg broja ljudi na istom mjestu

-  Oslobađanje plaćanja usluge odvoza smeća za sve vrijeme zatvaranja ugostiteljskih objekata, kao i srazmjerno smanjenje računa za predmetnu uslugu u razdoblju ograničavanja radnog vremena.

Gradonačelnik Esed Kadrić istakao je da je Brčko distrikt u proteklom razdoblju isplatio oko 8.800.000 konvertibilnih maraka za pomoć gospodarstvu pogođenom pandemijom te najavio da je u pripremi prvi program pomoći za ovu godinu koji će biti isplaćivan sukcesivno, po mjesecima, a za što je osigurano inicijalno 1.500.000 KM u Proračunu za 2021. godinu.

"Pri donošenju odluka na Kriznom stožeru uvijek mislimo kako na zdravstveni sektor tako i na sektor gospodarstva, kako bismo djelovali najbolje moguće u danom trenutku. Izanalizirat ćemo sve vaše prijedloge da bismo vidjeli u kojim pravcima još možemo djelovati s ciljem očuvanja, a kasnije i oporavka sektora ugostiteljstva i turizma", rekao je gradonačelnik Kadrić.

Predstavnici ugostitelja zahvalili su gradonačelniku Kadriću na prijamu, naglašavajući da je ovo prvi zvanični susret koji je organiziran sa donositeljima odluka, od početka pandemije.

"Drago nam je što ste imali razumijevanja da porazgovarate sa nama i čujete naše zahtjeve. Svjesni smo okolnosti da se određene mjere moraju donositi i poštovati i mi ih ne izbjegavamo, ali ne možemo sami, obzirom da smo pretrpjeli velike gubitke. Potrebno je da djelujemo odgovorno zajedno sa vama, ali i sa građanima", zaključili su predstavnici ugostitelja.

PODIJELI:

TAGOVI:

Esed Kadrić

Udruga ugostitelja

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti