Gradonačelnik Skaka zadužuje Grad Sarajevo za čak 10 miliona KM

11.06.2020. 16:03 / Izvor: Akta.ba
Gradonačelnik Skaka zadužuje Grad Sarajevo za čak 10 miliona KM

Naime, Gradsko vijeće Grada Sarajeva objavilo je Prijedlog odluke o odobravanju kreditnog zaduženja, a čiji je predlagač sam gradonačelnik.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka želi zadužiti Grad Sarajevo za 10 miliona KM i to pred kraj svog mandata.

Naime, Gradsko vijeće Grada Sarajeva objavilo je Prijedlog odluke o odobravanju kreditnog zaduženja, a čiji je predlagač sam gradonačelnik.

"Grad Sarajevo će se zadužiti kreditom kod Razvojne Banke Federacije Bosne i Hercegovine za finansiranje kapitalnih investicija – Izgradnja biciklističke infrastrukture na području Grada Sarajeva, Sanacija zacjevljenog dijela Bistričkog potoka, Projekat objekta ugostiteljskog turističkog sadržaja i vanjskog uređenja lokaciji Čolina kapa, Iluminacija objekata u Gradu Sarajevu, Projekat izrade kanalizacionog sisteme za potrebe gornje stanice žičare, Pjeskarenje kamenih zidova korita Miljacke, Poslovni objekat Vidikovac sa vanjskim uređenjem, Sanacija zacjevljenog dijela Ramića potoka, Rekonstrukcija parka „FIS“, Rekonstrukcija „Muzeja Vijećnice“, Rekonstrukcija i rehabilitacija zgrade željezničke stanice Bistrik u Sarajevu, Projekat sanacije tunela Ciglane, Idejni projekat uređenja platoa Kasarne Jajce, Rekonstrukcija objekta Vječna vatra i Projekat zatvaranje terase bazena Otoka, u iznosu od 10.000.000,00 KM u formi novčanog kredita, pri čemu godišnji iznos servisiranja duga ne može preći 10% prihoda ostvarenih u prethodnoj fiskalnoj godini", navodi se.

Rok otplate kredita je 144 mjeseca, a osiguran je grejs period od 12 mjeseci. Kamatna stopa je 2,5 posto, a obaveze će se izmirivati plaćanjem mjesečnih rata. 

Svrha kreditnog zaduženja je, kako se navodi u dokumentu, realizacija kapitalnih projekata od značaja za grad Sarajevo, čija otplata će se vršiti iz budžeta Grada Sarajeva, te će sredstva potrebna za otplatu kredita biti planirana u budžetu Grada Sarajeva, u svim godinama otplate.

Kako se navodi, razlozi za donošenje ove odluke sadržani su u činjenici da je Gradsko vijeće Grada Sarajeva u mjesecu decembru osvojilo Budžet Grada Sarajeva za 2020. godinu, koji je u mnogome razvojni. Međutim, zbog nastupanja ekonomske krize uzrokovane pojavom pandemije COVID-19, došlo je do pada prihoda u Budžet Grada Sarajeva za cca 3.000.000,00 KM.

U odluci se ovlašćuje gradonačelnik da kao instrumente osiguranja kredita prema ovoj Odluci izda i potpiše bjanko ovjerene mjenice sa pripadajućim mjeničnim izjavama, da potpiše ugovor o kreditnom zaduženju s Razvojnom bankom Federacije Bosne i Hercegovine, kao i ostala potrebna dokumenta vezana za realizaciju predmetnog zaduženja.

Za realizaciju ove odluke zadužuje se gradonačelnik i Gradska služba finansija. Ova odluka stupa na snagu danom donošenja, a objavit će se u "Službenim novinama Kantona Sarajevo".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti