Gradsko vijeće donijelo odluke o dodjeli priznanja i nagrada Grada Sarajeva

27.01.2021. 14:30 / Izvor: Akta.ba
Gradsko vijeće donijelo odluke o dodjeli priznanja i nagrada Grada Sarajeva

Novčani iznos „Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva” u 2021. godini, iznosi 5.000 KM.

U Vijećnici je danas održana 46. sjednica Gradskog vijeća Sarajeva kojom je predsjedavao Igor Gavrić.

Na početku sjednice, prilikom razmatranja prethodnih pitanja, gradski vijećnici nisu usvojili prijedlog da se Odluka o organizaciji i djelokrugu organa uprave Grada Sarajeva uvrsti u dnevni red današnje sjednice.

Rad sjednice po dnevnom redu započeo je razmatranjem i usvajanjem odluka o dodjeli priznanja i nagrade Grada Sarajeva u 2021. godini. Tako je, na prijedlog Centara za mir i multietničku saradnju Mostar, Gradsko vijeće usvojilo Odluku o dodjeli priznanja “Počasni građanin Grada Sarajeva” akademiku Josipu Muselimoviću.

Potom je, na prijedlog Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca, usvojena Odluka o dodjeli priznanja “Počasni građanin Grada Sarajeva” ambasadoru Diegu Enriqueu Arriau Salicettiju, te na prijedlog Udruženja za modernu historiju UMHIS i prof. dr. Robertu J. Doniji.

U nastavku zasjedanja, na prijedlog Fondacije „Dogs Trust”, priznanje „Plaketa Grada Sarajeva“ dodijeljeno je prof. dr. Selmi Filipović, te na prijedlog gradskih vijećnika Srđana Srdića i Alme Jašarević nagrada „Graham Bamford“ dodijeljena je Adnanu Hadžiahmetoviću.

Dobitnici priznanja i nagrade će se promovirati, a povelje, odnosno diplome će im uručiti gradonačelnik i predsjedavajući Gradskog vijeća na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

Zatim je usvojena Odluka o visini novčanog iznosa „Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva“ u 2021. godini. Novčani iznos „Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva” u 2021. godini, ovom Odlukom, utvrđen je u visini od 5.000 KM.

Gradsko vijeće je usvojilo Odluku o izboru članova Komisije za razmatranje, obradu i analizu pristiglih prijava na Konkurs za stipendiranje učenika srednjih škola iz Budžeta Grada Sarajeva, predstavnika Gradskog vijeća, za školsku 2020./2021. godinu. Tako će, Grad Sarajevo nastaviti sa stipendiranjem učenika i u školskoj 2020/2021. godini.

Na kraju sjednice, Gradsko vijeće je usvojilo i Odluku o davanju saglasnosti na Program rada JU „Gradski muzeji“ Sarajevo sa finansijskim planom za 2021. godinu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti