Gradsko vijeće Zenice ukinulo plaćanje paušala za isključenje s grijanja

01.12.2017. 08:15 / Izvor: Akta.ba
Gradsko vijeće Zenice ukinulo plaćanje paušala za isključenje s grijanja 

Vijećnici gradskog vijeća Zenice jučer su, na svojoj 16. sjednici, usvojili prijedlog o izmjeni i dopuni odluke o zagrijavanju stambenog i poslovnog prostora.

Vijećnici gradskog vijeća Zenice jučer su, na svojoj 16. sjednici, usvojili prijedlog o izmjeni i dopuni odluke o zagrijavanju stambenog i poslovnog prostora Grada Zenice daljinskim grijanjem.

Nakon dugotrajne rasprave odlučeno je da se u narednoj godini, s primjenom od 15. aprila 2018. godine, ukine ranija odluka o plaćanju paušala za korisnike koji su se isključili sa sistema gradskog daljinskog grijanja.

“Ukidanje nepotrebnih paušala je moje predizborno obećanje, ali s ovom odlukom smo morali biti oprezni, jer iako nisam zadovoljan ni s menadžmentom JP Grijanje, Grad Zenica je našao najoptimalnije rješenje za trenutno stanje", kazao je gradonačelnik Fuad Kasumović, koji je iz opreznosti prema realizaciji naredne sezone grijanja tražio da se današnja odluka odloži za desetak dana do nove sjednice.

Vijećnici su nakon pauze precizirali svoje stavove i donijeli odluku da oko 500.000 KM, koliko iznose prihodi od paušalnog plaćanja, neće ugroziti poslovanje Javnog preduzeća Grijanje, jer neki troškovi zaposlenih u preduzeću su preveliki i iznose preko dva miliona KM.

Današnja odluka o ukidanju paušala za grijanje mogla bi da bude zamajac za ukidanje svih paušala, koji su doneseni na štetu građana.

"Ova odluka oko paušala, koja je donesena 2002. godine, je donesena na štetu građana, a u korist preduzeća, jer su građani plaćali nova radna mjesta u ovom preduzeću kada su se nepotrebno zapošljavali novi ljudi", istakla je u svojoj diskusiji vijećnica Sanja Renić.    

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti