Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Gradskoj upravi Zenica predata peticija protiv gradnje HE "Janjići"

07.04.2021. 12:12 / Izvor: Fena

Predstavnici Eko foruma Zenica i Mjesne zajednice Janjići predali su danas na protokol Gradske uprave Zenica prikupljene potpise i prateću dokumentaciju građanske inicijative za stavljanje van snage odluka Gradskog vijeća Zenica, koje je utvrdilo javni interes za izgradnju Hidroelektrane "Janjići" na rijeci Bosni kod Zenice.

"Ovo je rezultat protesta građana Zenice i ekoloških organizacija na račun toga što je 2013. godine, na neki način, falsifikovano mišljenje građana lokalne zajednice. Svi su bili protiv, međutim, predatoj peticiji se ne može ući u trag,  nema je na protokolu. Izdata je saglasnost, a to su neovlašteno uradila četverica predstavnika mjesnih zajednica", kazao je predsjednik Eko foruma Zenica Zlatan Alibegović.

Ovo je, podsjeća, obnovljena peticija, a nakon što je u decembru prošle godine Gradsko vijeće Zenice dalo saglasnost na projekt o prijateljskom okruženju.

Nakon podnošenja ove peticije, napominje, Gradsko vijeće ima obavezu da kao tačku dnevnog reda stavi ovo na sjednici te da se ponovo provede rasprava o projektu, uvažavajući mišljenje građana. Inicijativu su, ističe, potpisala 1.563 građana, dok je za pokretanje rasprave bilo potrebno prikupiti 1.500 potpisa.

Predsjednik MZ Janjići Miralem Kaknjo, koji napominje da isti stav imaju i predstavnici mjesnih zajednica Gorica, Putovići i Drivuša, koji gravitiraju na lokalitetu Janjićki slapovi, gdje je planirana izgradnja HE “Janjići”, a koju će graditi JP Elektroprivreda Bosne i Hercegovine.

 

PODIJELI:

TAGOVI:

HE JANJIĆI

PETICIJA

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti