Gradu Gračanica uručen Certifikat o prijemu u Savez gradova turskog svijeta

05.08.2021. 09:38 / Izvor: Akta.ba
Gradu Gračanica uručen Certifikat o prijemu u Savez gradova turskog svijeta

Članice saveza je nekoliko država sa prostora Balkana i Azije dok je 31 općina/grad iz Bosne i Hercegovine pridružena savezu.

Nedavno je u Sarajevu održan radni sastanak delegacije Izvršnog odbora TDBB (Savez gradova turskog svijeta) sa grado/načelnicima i predsjedavajućim Gradskih/općinskih vijeća gradova/općina, članicama saveza iz Bosne i Hercegovine kome je prisustvovao i Predsjedavajući Gradskog vijeća Gračanica Nihad Krajinović. Tom prilikom prezentirane su aktivnosti Saveza TDBB u Bosni i Hercegovini u proteklom periodu i razgovarano o unapređenju saradnje i projektima koji bi se trebali realizirati u Bosni i Hercegovini a prema iskazanim potrebama gradova/općina.

Članice saveza je nekoliko država sa prostora Balkana i Azije dok je 31 općina/grad iz Bosne i Hercegovine pridružena savezu. Bosna i Hercegovina je jedna od zemalja s kojima blisko surađujemo, naglasio je Generalni sekretar TDBB-a Fahri Solak,. "Do sada smo izveli više od pedeset velikih i malih projekata,  od strane TDBB i opština članica. Cilj je nastaviti s aktivnostima i u manjim gradovima s projektima koji će poboljšati uvjete života građana Bosne i Hercegovine, a oni se mogu odnositi na infrastrukturu, obrazovanje, kulturu i tradiciju. Stoga je važno čuti vaše mišljenje i prijedloge", istakao je Solak.

Obraćajući se prisutnim, Nihad Krajinović predsjedavajući Gradskog vijeća Gračanica podsjetio je da je Gračanica članicom Saveza postala početkom 2020.godine no nastankom pandemije Covid-19 zaustavljene su aktivnosti saradnje. "Vrijeme je da članstvo osvježimo i krenemo ka razgovorima i provođenju predloženih i usvojenih projekata iz Gračanice. Krajinović je članove Izvršnog odbora upoznao sa ličnom kartom Gračanice i iskazao spremnost bratimljenja Gračanice i neke turske općine sličnog profila. Problem s kojim se Gračanica nosi, a za koji joj treba pomoć i prijatelja iz svijeta je rješavanje sanacije odlagališta otpada i pronalazak novih boljih rješenja u ovoj oblasti."

Na sastanku je svečano uručen Certifikat o prijemu Gračanice u Savez TDBB i obećana pomoć u realizaciji predloženih projekata za koje se pronađu zainteresovani donatori iz Turske.

Delegacija TDBB boravila je u višednevnoj posjeti Bosni i Hercegovini te je tom prilikom ozvaničen početak realizacije nekoliko projekata u gradovima i općinama BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti