Granit - primjer radničke borbe za svoju fabriku i posao

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Granit - primjer radničke borbe za svoju fabriku i posao

03.05.2019. 10:30 / Izvor: Federalna.ba

Jablanički Granit jedan je od simbola borbe za očuvanje radnih mjesta i radničkih prava u Hercegovini. Skoro deset godina radnici su se borili s kriminalnim nakanama da ih se uništi, zaustavi proizvodnja, a zemljište i nekretnine vjerovatno prodaju u bescijenje. Općina Jablanica prikupila je novac kako bi kupila zgradu Uprave i pogone finalne proizvodne linije.

Od upada specijalaca, preko pokušaja kriminalne privatizacije do brojnih sudskih procesa - sve su to granitovci na svojim leđima podnijeli. Izborili se se da ostanu na svojim radnim mjestima i spriječe da Granit postane samo još jedna statistička zabilješka u nizu propalih poduzeća na ovom području.

"Išli smo od Sarajeva do Mostara po sudovima, po vladama, borili se na sve moguće načine i, hvala Bogu, još trajemo, dokle i kako, ne znam", kaže radnik Vahid Šehić.

Zgrada Uprave i pogoni završne proizvodnje bili su na bubnju, bilo je pet subjekata zainteresiranih da ih kupe. Općina Jablanica ponudila je najviše. Ovih dana kupnja je finalizirana. Granit će, čini se, preživjeti.

"Ovo je pobjeda nad onim što se nadvilo nad Granit, a to je njegova likvidacija. Općina se opredijelila da obezbjedi 5.625.000 maraka. Nije bilo lagano", ističe Salem Dedić, načelnik Općine Jablanica.

Za njih su svibanjski praznici itekako bitni, jer su upravo granitovci primjer radničke borbe za svoja prava, posebice prava na rad. Posla itekako imaju i, kažu, ne boje ga se. Dapače.

"Imamo sad posla za Beograd naredne 3-4 godine, prebukirani smo. Nadam se da će izaći na dobro, da će se sve te obaveze izmiriti i da ćemo se moći besplatno liječiti", kaže Šehić.

"Da samo za Beograd radimo imamo plate ovu godinu. Iduće godine najvjerovatnije Beograd će tražiti još 36.000 kvadrata, to nam je još nekoliko godina da možemo raditi", priča Mensud Ćorić, predsjednik Sindikata radnika.

Plaće su redovite, ali im tri godine nisu uplaćeni doprinosi. No, bit će - kažu granitovci uvjereni da za njih i za to poduzeće konačno dolaze bolji dani. U prilog tomu govore i procjene da je vrijednost granitne sirovine u tom poduzeću procijenjena na nevjerojatnih 40 milijardi dolara.

PODIJELI:

TAGOVI:

Salem Dedić

fabrika

Granit

Jablanica

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti