Grant sredstva u iznosu od 750.000 eura dostupna startupima i preduzećima u BiH

10.03.2020. 13:02 / Izvor: Akta.ba
Grant sredstva u iznosu od 750.000 eura dostupna startupima i preduzećima u BiH

SERDA u saradnji sa Privrednom komorom FBiH organizovala je u utorak Info dan na kojem je predstavljen 5. javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava u okviru Challenge to Change projekta.startupe

Grant sredstva u iznosu 750.000 eura iz Challenge fonda dostupna su privrednim subjektima sa inovativnim poslovnim idejama, proizvodima ili uslugama iz Bosne i Hercegovine i Švedske, rečeno je danas u okviru Info sesije koju je organizovala Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA u saradnji sa Privrednom komorom FBiH, kako bi predstavila 5. javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava u okviru Challenge to Change projekta.

Projekt manadžerica u SERDA-i Sanela Dževlan izjavila je da je 5. javni poziv objavljen u okviru Challenge to Change – C2C projekta koji implementira SERDA u partnerstvu sa  Razvojnom agencijom RS i partnerom iz Istočne Švedske, regijom Ostergotland.  

"Ovaj projekt finansira švedska vlada, odnosno Ambasada Švedske u BiH i radi se o projektu u okviru kojeg je uspostavljen Challenge fond za inovativne privredne subjekte koji su registrovani najmanje šest mjeseci u BiH i Švedskoj i koji imaju mogućnost da apliciraju sa inovativnim poslovnim idejama koje doprinose novom zapošljavanju, odnosno ukupnom društveno-ekonomskom razvoju BiH", kazala je Dževlan.

Radi se o grantovima koji su dostupni za startup kompanije u maksimalnom iznosu do 10.000 eura, odnosno za preduzeća koja posluju duže od dvije godine, a imaju do 250 zaposlenih i oni mogu da dobiju grant sredstva do 30.000 eura.

Naglasila je da svi ti privredni subjekti moraju obezbijediti vlastito finansijsko učešće od minimalno 50 posto, a period implementacije njihovih projekata može biti maksimalno 12 mjeseci.

Kako je kazala, efekti projekta moraju biti u Bosni i Hercegovini bez obzira iz koje zemlje dolaze aplikant ili partneri. Maksimalni iznos granta je 10.000 eura za za startupe koji su registrovani najmanje 6 mjeseci, a ne više od dvije godine do dana objavljivanja javnog poziva, te 30.000 eura za zrele privredne subjekte obavljaju djelatnost preko 2 godine.

"Rok za prijavu na peti javni poziv je 24. mart 2020. godine do 16:00 sati i podnošenje aplikacija se isključivo vrši online, putem našeg potralawww.c2c.ba, tako da prijave koje se dostave poštom ili fizički neće biti uzete u razmatranje", istakla je ona.

Podsjetila je da su u proteklom periodu već imali četiri javna poziva, te da su do sada potpisali ugovore sa 110 korisnika i za njih je predviđeno iz  Challenge fonda oko 2,5 miliona eura grant sredstava, a u toku je potpisivanje ugovora sa 36 novih korisnika za čiju realizaciju je predviđeno oko 800.000 eura.  

"Što se tiče trenutnog javnog poziva koji je u toku, na raspolaganju imamo 750.000 eura", izjavila je Dževlan, dodajući da je današnja Info sesija prilika da informišu privredne subjekte, odnosno sve one koji imaju inovativnu ideju da pokušaju i apliciraju i da dobiju ta grant sredstva.

Predsjednik Privredne komore FBiH (PKFBiH) Mirsad Jašarspahić kazao je da komora svojim operativnim radom kroz udruženja, direktnim kontaktima sa članicama, kompanijama, u njihovom poslovanju prepoznaje potencijale za uvođenje novih linija, tehnologija i prozvoda i preporučuju im jedan ovakav fond.

"Pronalazimo firme koje u svom proizvodnom procesu već imaju planove da investiraju u povećanje procesa proizvodnje, za uvođenje inovativnih proizvoda i ovaj fond je šansa da dobiju sredstva i realizuju te svoje ideje", istakao je Jašarspahić, ističući da će kroz direktan kontakt sa kompanijama promovisati ovaj poziv i pomoći im operativno kako bi što prije i na najbolji način pripremili aplikaciju.

Kompanija Junior-Eko Termik iz Tešnja koja se bavi metalopreradom, po riječima direktorice Sanele Beširević, aplicirat će za bespovratna sredstva i očekuju da će njihova ideja biti prepoznata jer imaju potencijala za dalji razvoj i usavršavanje proizvodnje, ali i za zapošljavanje novih radnika. 

"Mi se bavimo proizvodnjom rešetkastog gazišta istegnutog materijala koji se koristi u industriji i već imamo ideju kojom ćemo aplicirati", navela je ona.

 

PRIHVATLJIVOST APLIKANATA

  • Imati status privrednog/poslovnog subjekta
  • Biti registrovan u BiH ili Švedskoj
  • Obavljati registrovanu djelatnost najmanje 6 mjeseci do dana objave javnog poziva
  • Biti profitno orijentisani
  • Osigurati predviđeno sufinansiranje ( min. 50 posto od ukupne vrijednosti projekta)
  • Direktno su odgovorni za pripremu i provođenje projektnih aktivnosti ( sa partnerima ukolih ih ima)

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti