Grant sredstva za mlade poduzetnike iz Kantona Sarajevo

17.12.2018. 15:00 / Izvor: Akta.ba
Grant sredstva za mlade poduzetnike iz Kantona Sarajevo

Ovim je zvanično otpočela druga faza projekta koja se odnosi na Dodjelu bespovratnih sredstava i mentoring.

Sedamnaest mladih ljudi iz Kantona Sarajevo, čiji biznis planovi sa stanovišta opravdanosti i održivosti investicije zadovoljavaju uvjete Projekta podrške mladim osobama za započinjanje posla – “START-UP”, potpisali su danas (17.12.2018. godine) ugovore o dodjeli grant sredstava za započinjanje biznisa. Ovim je zvanično otpočela druga faza projekta koja se odnosi na Dodjelu bespovratnih sredstava i mentoring.

Dodjela bespovratnih sredstava u ukupnom iznosu od cca 297.000,00 KM za odabranih 17 biznis planova – projekata, u skladu sa Odlukom Vlade Kantona Sarajevo, obavezuje odabrane aplikante da, pored dodijeljenih poticajnih sredstava, obezbijede sopstveno učešće od 20 posto sredstava za realizaciju poslovne ideje i održivost Start-up biznisa, izvrše registraciju firme illi obrta, i posluju minimalno tri godine.

Njihova obaveza je da pored samozapošljavanja zaposle najmanje još jednu osobu, a Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo i Privredna komora Kantona Sarajevo, koja je partner na ovom projektu, obavezali su se na pružanje usluge mentoringa i monitoringa u naredne tri godine.

Na Javni poziv za provođenje ovog Projekta aplicirala je 51 osoba, od kojih su 44 osobe zadovoljile kriterije da pristupe I fazi projekta. Njih 36 uspješno su prošli edukaciju – I fazu Projekta, a to je Obuka za započinjanje biznisa, u trajanju od više od 60 sati. Obuka je bila fokusirana na razvoj kompetencija za pokretanje start-upa i pružanje podrške u pisanju biznis plana.

Projekat predstavlja razvoj i promociju preduzetničkog duha i podsticanje preduzetništva mladih, kao i unapređenje efikasnosti i institucionalne podrške poslovanju i razvoju subjekata male privrede i preduzetnika u skladu sa Zakonom o poticaju razvoja male privrede.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti