Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

GRAS i Centrotrans kažnjeni zbog kršenja epidemioloških mjera

09.03.2021. 14:19 / Izvor: Akta.ba

U postupku provedenih inspekcijskih kontrola organiziranog obilježavanja Dana žena, u ugostiteljskim objektima na području Kantona Sarajevo sanitarni inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS jučer su izvršili 60 kontrola u hotelima, restoranima i caffeima, od kojih njih pet u momentu nadzora nije radilo.

U postupku provedenih nadzora nisu utvrđena gruba kršenja propisa, s tim da je radi manjih nedostataka, koji se odnose na nedostatak evidencija o čišćenju i dezinfekciji, neistaknut broj gostiju, ili neadekvatan razmak između stolova, izdato 19 rješenja sa korektivnim mjerama čije je uspostavljanje naređeno i ispoštovano u momentu nadzora, saopćeno je iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS..

Tokom jučerašnjeg dana kontrolirano je ukupno i 69 vozila javnog prijevoza, kojima su izdata 22 rješenja o otklanjanju nedostataka i šest prekršajnih naloga u iznosu od 10.500 KM (četiri prekršajna naloga KJKP GRAS d.o.o. i dva prekršajna naloga Centrotrans d.d. Sarajevo). Utvrđene nepravilnosti su se odnosile na prekobrojnost putnika u vozilima, kršenje propisane fizičke distance između putnika, a nije bilo osigurano ni prisustvo covid redara u vozilima kako bi se osiguralo pridržavanje mjera.

S ciljem zaštite javnog interesa, oko 40 sanitarnih inspektora i sanitarnih inspektora po ovlaštenju direktora, nastavljaju inspekcijske kontrole na području svih devet općina Kantona Sarajevo kod svih subjekata koji su u svom poslovanju obavezni primjenjivati opće i specifične mjere za sprečavanje širenja koronavirusa, poručili su iz KUIP-a.

Uz najavu daljih pojačanih inspekcijskih kontrola koje će biti nastavljene sve dok epidemiološka situacija u KS ne bude pod kontrolom, građane i subjekte nadzora iz KUIP-a KS još jednom pozivaju na maksimalano i dosljedno poštivanje svih propisanih mjera, donesenih s ciljem sprečavanja širenja zaraze.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti