GRAS je tužna, koruptivna priča s velikom materijalnom štetom

28.05.2021. 13:43 / Izvor: Akta.ba
GRAS je tužna, koruptivna priča s velikom materijalnom štetom

Prezentovan Izvještaj Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo o poslovanju.

U Sarajevu je održana konferencija za novinare  o "Izvještaju Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo o poslovanju GRAS-a".

Erduan Kafedžić, šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo, rekao je da je ovo jedan od najtežih slučajeva, te da je sačinjen izvještaj na 60 stranica, kao i da je prekršeno 12 zakona i 3 podzakonska akta.

Istakao je da nisu poštovani zakoni kojima se regulišu uplate doprinosa i poreza te da je zbog njihovog neplaćanja rastao iznos zateznih kamata.

Dodaje da dug za porez GRAS-a za period 2009 - 2016. godine iznosi 131 milion KM. 

"Ovo je tužna koruptivna priča sa velikom materijalnom štetom. Pozivam nadležne da se suprotstave nezakonitostima u ovom i svim drugim kantonalnim komunalnim preduzećima. Samo od 2008. do 2018. godine Vlada Kantona Sarajevo je osigurala 169,5 miliona KM za različite namjene u GRAS-u - od subvencionisanja mjesečnih kupona do remonta tramvajske pruge", rekao je Kafedžić.

Stvorene obaveze po osnovu indirektnih poreza u 2011. godini iznose 13,5 miliona KM s neplaćenim obavezama iz ranijih godina. Konstantno su rasle, tako da se njihov iznos penje i u 2018. godini i iznosi 34 miliona KM. naveo je Kafedžić.

"U skladu sa kolektivnim ugovorom, GRAS je trebao planirati sredstva u budžetu koja bi se odnosila na povećanje plata po osnovu prava iz kolektivnog ugovora. Peduzeće ima 1.300 zaposlenih i oko 3.000 tužbi. Dugovanja GRAS-a prema zaposlenicima koji su tužili preduzeće zbog radnih sporova iznose oko 15 miliona KM", rekao je Kafedžić.

Premijer Kantona Sarajeva Edin Forto je poručio da je GRAS " samo jedan kotač u sistemu javnog prijevoza".

"Vlada je sistemski pristupila rješavanju problema u javnom prijevozu. Neko je odlučio da preduzeće godinama ne plaća doprinose. To su bile političke odluke. Nas su u Sindikatu pitali kako je ovo moguće. Zato smo ja i ministar saobraćaja Adnan Šteta odlučili da to istražimo. Onda se desila vlada "Petak 13." i nastao je vakuum", rekao je Forto.

Najavio da će biti podneseno minimalno 30 krivičnih prijava. Pozvao je radnike GRAS-a da Uredu za borbu protiv korupcije ukažu na nezakonitosti koje znaju. 

Tvrdi da to neki od njih već rade.

"Imamo videosnimke i dokumente o tome kako određena grupa upravlja GRAS-om", kazao je premijer Forto.

Ured za reviziju institucija FBiH je vršio reviziju u tri navrata i svaki put su evidentirani značajni propisi.

Elmedin Okerić, predsjedavajući Skupštine KS naveo je da je problem ovog preduzeća dugogodišnji, te da su svjesni svi građani kantona.

"GRAS je teški bolesnik koje su prethodne i ova Vlada držali na infuziji. Nepostojanje kvalitetnog nadzora i kontrole u sistemu, te manjak odgovornosti pojedinaca, dovodi do ovakvog stanja", rekao je Okerić.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti