Grčka-BiH: Iskazana spremnost za potpisivanje Protokol o readmisiji

21.04.2015. 17:18 / Izvor: eKapija.ba
Grčka-BiH: Iskazana spremnost za potpisivanje Protokol o readmisiji

Iskazana je spremnost da se vrlo brzo usaglasi i potpiše Protokol o readmisiji, kao konkretan doprinos BiH i Grčke u uspostavi jedinstvenih procedura, razmjene informacija i vraćanja osoba koje ilegalno borave na teritorijama ove dvije države.

Tokom sastanka ambasador Republike Grčke u BiH Karolosa Gadisa i ministara sigurnosti BiH Dragana Mektića razgovarano je o evropskom putu BiH te prioritetima koje Ministarstvo sigurnosti namjerava poduzeti kako bi što prije ispunili obaveze koji se odnose na sigurnosni sektor, a koje podrazumjevaju jačanje kapaciteta institucija za provođenje zakona i beskompromisnu borbu protiv kriminala i korupcije.

Ambasador Gadis je istakao da Grčka kao prijateljska zemlja sa velikim entuzijazmom podržava evropsku perspektivu BiH. Potvrđena je zajednička opredjeljenost za unaprijeđenje dosadašnje saradnje dvije zemlje u sigurnosnom sektoru, prvenstveno u borbi protiv terorizma i organiziranog kriminala.

U svjetlu sve izraženijeg problema sa ilegalnim migrantima koji nastoje preći u zemlje zapadne Evrope, razgovarano je i o jačanju odnosa u ovoj oblasti. Iskazana je spremnost da se vrlo brzo usaglasi i potpiše Protokol o readmisiji, kao konkretan doprinos BiH i Grčke u uspostavi jedinstvenih procedura, razmjene informacija i vraćanja osoba koje ilegalno borave na teritorijama ove dvije države. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti