GRECO: BiH nije primijenila niti jednu od 15 preporuka

16.12.2020. 10:23 / Izvor: Akta.ba
GRECO: BiH nije primijenila niti jednu od 15 preporuka

Grupa država protiv korupcije (GRECO) pri Vijeću Evrope smatra da je nivo poštivanja preporuka za Bosnu i Hercegovinu općenito nezadovoljavajući.

Grupa država protiv korupcije (GRECO) pri Vijeću Evrope smatra da je nivo poštivanja preporuka za Bosnu i Hercegovinu „općenito nezadovoljavajući“, navodi se u saopćenju iz Vijeća Evrope.

U dva danas objavljena odvojena izvještaja - o nivou poštivanja preporuka usmjerenih na sprečavanje korupcije među članovima parlamenta, sudijama i tužiteljima te o inkriminacijama i transparentnosti finansiranja stranaka - GRECO zaključuje da Bosna i Hercegovina nije postigla značajniji napredak.

Nijedna od petnaest preporuka sadržanih u četvrtoj rundi Procjene antikorupcijskih politika koje se tiču ​​parlamentarnih poslanika i pravosudnih zvaničnika nije u potpunosti primijenjena. Jedanaest preporuka je djelimično primijenjeno, a četiri nikako.

Nije se dogodio nikakav novi razvoj događaja za jačanje sistema integriteta parlamentaraca. Nisu uvedena pravila za poslanike o njihovoj interakciji s trećim stranama. Nisu pružene nove informacije o tome kako se Kodeks ponašanja provodi. Novi zakon o sukobu interesa još uvijek nije usvojen, a također nedostaju mogućnosti savjetovanja i obuke za sprečavanje korupcije za članove parlamenta, navodi GRECO, dodajući da vlasti tek trebaju uvesti vjerodostojan i nezavisan mehanizam za rješavanje problema sukoba interesa i osigurati detaljnu provjeru izjava o imovini.

Što se tiče sudija i tužitelja, Zakon o Visokom sudskog i tužilačkom vijeću (VSTV) u pripremi je već sedam godina, a odvojena sudska i tužilačka odjeljenja i potkomisije tek trebaju biti uspostavljene u okviru struktura VSTV-a. Iako su uzeli u obzir da je procjena učinka proširena tako da uključuje glavne tužitelje na državnom i entitetskim nivoima, GRECO nije mogao dobiti garanciju da će ove procjene biti zaštićene od uplitanja izvršne i zakonodavne vlasti.

S obzirom na nedostatak opipljivog napretka, GRECO zaključuje da je vrlo nizak nivo poštivanja preporuka „općenito nezadovoljavajući“ i, u skladu sa svojim pravilom 32, traži od čelnika delegacije Bosne i Hercegovine da dostavi izvještaj o napretku u provođenju preporuka na čekanju, do 30. septembra 2021.

U svom novom izvještaju o praćenju trećeg kruga evaluacije koji se fokusira na inkriminacije i transparentnost finansiranja stranaka, koji je također objavljen danas, GRECO utvrđuje da nije bilo značajnog napretka od decembra 2018. Ukupno je samo 10 od 22 preporuke zadovoljavajuće provedeno, osam ostaje samo djelomično primijenjeno, a četiri nikako. Treba učiniti još mnogo toga na jačanju transparentnosti finansiranja političkih stranaka. Što se tiče prethodnog izvještaja, čelnik delegacije Bosne i Hercegovine treba dostaviti izvještaj o napretku u provođenju preporuka na čekanju, do 30. septembra 2021. godine.

Grupa država protiv korupcije (GRECO) tijelo je u sklopu Vijeća Evrope koje ima za cilj poboljšati kapacitet svojih članova za borbu protiv korupcije praćenjem poštivanja antikorupcijskih standarda. Pomaže državama da utvrde nedostatke u nacionalnim antikorupcijskim politikama, podstičući potrebne zakonodavne, institucionalne i praktične reforme. Trenutno se sastoji od 47 država članica Vijeća Evrope, Bjelorusije, Kazahstana i Sjedinjenih Američkih Država.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti