Vijesti / SVIJET

GRECO upozorava na korupciju u zdravstvu tokom pandemije koronavirusa

22.04.2020. 08:39 / Izvor: Agencije

Grupa država protiv korupcije Savjeta Evrope (GRECO) upozorila je na rizike od korupcije u sektoru zdravstva usljed pandemije koronavirusa, i pozvala države na maksimalnu transparentnost.

"Dok se zemlje suočavaju sa nespornom vanrednom situacijom, koncentracija moći, ukidanje prava i sloboda, i dok se velike količine novca ubacuju u privredu da bi se ublažila kriza, ne treba potceniti rizik od korupcije", naveo je predsjednik GRECO Marin Mrčela u smjernicama upućenim grupi od 50 zemalja članica.

Mrčela je istakao da "odluke koje donose centralne, regionalne i lokalne vlasti da bi se suočile sa pandemijom, moraju biti transparentne i podložne nadzoru i odgovornosti", a "uzbunjivači u zdravstvenom sektoru moraju biti zaštićeni".

Predsjednik GRECO je takođe podsetio da je transparentnost u javnom sektoru jedna od najvažnijih u sprečavanju korupcije.

"Potreba za redovnim i pouzdanim informacijama javnih institucija jeste od presudnog značaja u vanrednoj situaciji. To se odnosi na širenje i rizike od pandemije kao takve, ali i na hitne mejre koje su preduzete kao odgovor na pandemiju. Ne treba dozvoliti da korona virus ugrozi naše vrijednosti i naše standarde, uključujući transparentnost i odgovornost. Digitalne informacione platforme poput portala za transparentnost su vredne alatke za sprečavanje korupcije i instrumenti za zaštitu vladavine prava", naveo je predsjednik GRECO.

Koruptivne prakse mogu da utiču na javni ili privatni sektor i mogu da budu povezane sa sistemom nabavki, podmićivanjem u oblasti medicinskih usluga, korupcijom u istraživanjima i razvoju novih proizvoda, uključujući sukob interesa i ulogu lobiranja, a među rizicima su i prevare vezane za plasiranje falsifikovanih medicinskih proizvoda na tržište.

GRECO je tijelo Savjeta Evrope čiji je cilj poboljšanje kapaciteta svojih članica u borbi protiv korupcije, nadgledajući njihovo poštovanje antikorupcijskih standarda. Ovo tijelo se sastoji od 47 država članica Savjeta Evrope, Belorusije, Kazahstana i SAD.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti