Greškom objavljene cijene vakcina protiv Covid 19, Moderna najskuplja

18.12.2020. 14:32 / Izvor: Akta.ba
Greškom objavljene cijene vakcina protiv Covid 19, Moderna najskuplja

Prva vakcina - prema njezinom tvitu - koje je već krenulo od proizvođača BioNTech/Pfizer je EU ugovorila po cijeni od 12 eura po dozi.

Europska komisija nije objavila cijenu vakcina protiv COVID-19 koje naručuje u ime država članica, iako su to tražile mnoge građanske udruge i parlamentarci.

No greškom je cjenovnik procurio u Belgiji. Državna sekretarica za budžet u Belgiji Eva De Bleeker je na Twitteru greškom objavila cjenovnik.

To je odmah prenio i najtiražniji belgijski list Het Laatste Nieuws (HLN). Iako je tvit brzo izbrisan, HLN je napravio screenshot u kojemu se vide cijene.

Tako ćemo vakcine koje je ugovorila Europska komisija plaćati od 1,78 eura do 18 eura po dozi.

Prva vakcina - prema njezinom tvitu - koje je već krenulo od proizvođača BioNTech/Pfizer je EU ugovorila po cijeni od 12 eura po dozi. Kako će biti potrebne dvije doze po osobi vakcinasanje za jednog građanina će s ovim vakcinom će stajati 24 eura.

Najjeftinija vakcina je ona koje zajedno proizvode Oxfordsko sveučilište i kompanija AstraZeneca. Ona će stajati samo 1,78 eura po dozi. Proizvođači ove vakcine su se obvezali da na vakcini neće zarađivati.

 Cjenovnik:

  • Oxford/AstraZeneca: €1.78
  • Johnson & Johnson, $8.50
  • Sanofi/GSK: €7.56
  • BioNTech/Pfizer: €12
  • CureVac: €10
  • Moderna: $18

U međuvremenu je državna sekretarka Belgije rekla da je objava bila “greška od strane tima za komunikacije”, ali da to neće ugroziti opskrbu vakcine u Belgiji. A u Europskoj komisiji i dalje 'ne žele komentirati' i kažu da je cijena vakcine 'tajna', prenosi Jutarnji list.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti