Grijanje i hlađenje sa toplotnom pumpom vazduh - vazduh

12.09.2014. 14:45 / Izvor: eKapija.ba

Klasični klima uređaji, prvobitno namjenjeni za hlađenje, razvojem tehnologije su se preobrazili u inverterske toplotne pumpe koje, uz korištenje vrlo malo energije, ljeti odlično hlade a zimi griju.

Kako skratiti sezonu grijanja na manje od 100 dana?

Pri izgradnji novih i obnovi starih zgrada treba misliti na obezbjeđivanje alternativnog načina grijanja. Prednosti grijanja lokalnim grijnim tijelima su velike. Instalacija lokalnih grijnih tijela je jednostavan i efikasan sistem grijanja tokom prelaznih perioda (proljeće i jesen) kada nema potrebe za grijanjem cijele zgrade.

Jedan od najjeftinijih načina lokalnog grijanja je inverterska toplotna pumpa vazduh- vazduh. Naročito je efikasna u objektima otvorenog tipa jer je u njima moguća dobra cirkulacija vazduha.

Najbolje prodavana serija, konstruisana za efikasno grijanje i hlađenje, je serija MSZ-SF. Prihvatljiva cijena, super tihi rad (21 dB), velika energetska efikasnost (COP 4,75, od 4.59 ERR) i mogućnost da grije u uslovima do -15ºC (opcionalno i u uslovima do -20ºC) su argumenti koji nas brzo uvjeravaju. Ako tome dodamo i izdržljivost uređaja serija MSZ-SF je apsolutni pobjednik.

Serija MSZ-SF će bez problema da hladi jer je gornja temperaturna granica njenog rada +46ºC. Ako imate na raspolaganju alternativno grijanje, tokom izuzetno hladnih dana (temperatura ispod -20°C) grijanje vam može preuzet alternativni uređaj.

Ako se želite grijati pomoću klima uređaja i pri niskim vanjskih temperaturama, pravi izbor su klima uređaji iz serije MSZ-FH. Ovo je prava ‘radna mašina za grijanje’ koja vas neće iznevjeriti ni pri niskim temperaturama a odlikuje je izuzetna energetska efikasnost (COP 5,52, ERR 5,15 ).

Klasični klima uređaji, prvobitno namjenjeni za hlađenje, razvojem tehnologije su se preobrazili u inverterske toplotne pumpe koje, uz korištenje vrlo malo energije, ljeti odlično hlade a zimi griju. Ako stanujete u stanu ili zgradi koja se grije uz pomoć termo- bloka ( električnim kotlom ) ili drugim tradicionalnim načinom grijanja, troškovi grijanja vrtoglavo rastu. U tom slučaju bićemo veoma zadovoljni ako sezona grijanja traje samo od oktobra do aprila. Korištenjem inverter toplotne pumpe vazduh-vazduh, skraćujemo grejnu sezonu na svega tri mjeseca. Kako u decembru, tako i u januaru i februaru, troškovi grijanja se mogu smanjiti i na taj način što se konvencionalno grijanje potpomaže toplotnom pumpom.

Otus d.o.o. Pale je zastupnik i uvoznik MITSUBISHI ELECTRIC uređaja za Bosnu i Hercegovinu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti