GRIZELJ učestvovao na XIV Međunarodnom simpoziju gospodarenja otpada

15.12.2016. 08:20 / Izvor: Akta.ba
GRIZELJ učestvovao na XIV Međunarodnom simpoziju gospodarenja otpada

XIV Međunarodni simpozij gospodarenja otpada Zagreb 2016, bio je izazov, za aktivno učešće koje su uzeli  predstavnici firme GRIZELJ.

XIV Međunarodni simpozij gospodarenja otpada Zagreb 2016, bio je izazov, za aktivno učešće koje su uzeli  predstavnici firme GRIZELJ iz Sarajeva,  sa naslovom Energetska učinkovitost iz obnovljivih izvora energije, kružna ekonomija "zero waste" kroz program: otpad u energiju i energija iz otpada autori Tomislav Grizelj  i Jasmina. H. Bajramović čime su prezentirali postignute istraživačko znanstvene rezultati u ekološkom postupanju sa "otpadom" kroz održivi razvoj.

Novo razvijeni autorizirani virtualni eko tehnološki (AVE-Tech) program ENERGETISITG, "otpad u energiju i energija iz otpada"  kroz korištenje otpada  kao obnovljivi izvori energije,  sa konkretnim postignutim rezultatima:  energetski, ekološki i ekonomski u zaštiti zraka, vode, tla i hrane. "Vrlo bitan faktor je socijalni aspekt jer novi program ne poskupljuje odvoz otpada ni  povećava vodonaknadu  za kanalizaciju s obzirom da  se otpad koristi kao resurs:  humano, ekološki, veterinarski-zdravstveno i sanitarno -higijenski,  korektno", pojašnjava Tomislav Grizelj, međunarodni stručnjak za okoliš.

Velika prednost programa ENERGETISITG je vrhunski koncept energetske efikasnosti u postupanju  sa otpadom  kao frakcijom  za energente:  gorivo iz otpada GIO; RDF i SRF, uz maksimalno iskorištavanje, bez ostatka ekološki neprihvatljivog otpada,  nula otpad (zero waste), čime su zadovoljeni i zahtjevi Cirkularne (kružne) ekonomije kao novi izazov u gospodarenju otpadom.

Nove napredne eko tehnologije u gospodarenju  i postupanju sa "otpadom"  autoriziranom  virtualnim eko tehnologijama, postrojenjem VIFIL..  transformira se u energiju koju koristimo postupcima termovalorizacije, kogeneracije CHP, trigeneracije CHCP i poligeneracije gdje se i pepeo (ISSA) može koristit kao građevinski agregat - frakcija, komentirala je Jasmina H. Bajramović. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti