Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Gruđani rade filtere koji će riješiti probleme onečišćenja u Lukavcu

09.12.2018. 11:35 / Izvor: Večernji List

Vlasnici Global Ispat Koksne Industrije iz Lukavca - Gikil, koja je ljetos bila u žiži javnosti zbog onečišćenja rijeke Spreče, u cilju nastavka uspješnog poslovanja, ali i očuvanja okoliša, angažirali su, kako doznaje Večernji list, grudsko poduzeće TSP Tehnofilter, tvrtku specijaliziranu za proizvodnju sustava za otprašivanje prostora i filtriranje.

U razgovoru s ljudima u ovoj grudskoj tvrtki Večernji list saznaje  detalje nove poslovne suradnje koja je, na obostrano zadovoljstvo tvrtki, ali i građana Lukavca. "Činjenica je da imamo dobre referencije i da ove poslove iz BiH nema tko odraditi. U načelu, jedini smo u BiH koji mogu riješiti takve industrijske gigante, metalne tvrtke, cementare, kamenolome i druge..."

"Prvi filtar koji radimo za Lukavac u jednom objektu će potpuno sanirati zagađenje. Tvrtka Gikila se upoznala s našim radom, znaju kako smo za jedno zeničko poduzeće isporučili i instalirali 11 filtara koji su riješili onečišćenje u toj tvrtki i zato su odlučili dalje raditi s nama", govore u Tvornici specijalnih proizvoda Grude.

Prva investicija u Gikilu je otprašivanje koksare nakon koje će slijediti sanacija ostalih objekata u tvrtki. Objašnjavaju kako je TSP Tehnofilter  postao praktički najjača tvrtka na ovim prostorima kada je u pitanju izrada ovakvih proizvoda.

"Radimo po vlastitoj tehnologiji, razvijenoj i patentiranoj s njemačkim partnerima i ovo je trenutačno vrhunac u našoj branši. Sve europske norme postižemo i premašujemo, a usput, domaća smo tvrtka koja praktički prednjači u odnosu na neke tvrtke iz zapadnih zemalja. Smisao posla s Gikilom je da su oni pokazali izuzetnu profesionalnost, tražili su kvalitetna rješenja, a njihov je zahtjev bio da se ispune sve norme i krene s otklanjanjem onečišćenja u njihovoj tvrtki. Kolika je njihova spremnost da se problem riješi, govori i činjenica da se ovaj projekt radi i do četiri mjeseca, a oni su dodatno investirali kako bi sve bilo završeno u mjesec i pol dana", ističu u grudskoj tvrtki. Drago  im je da se stvari kreću u nom smjeru.

"Dobra je inicijativa da će problem onečišćenja u jednoj lokalnoj zajednici u konkretnom slučaju u Lukavcu biti riješen. Ipak je Gikil velil koja zapošljava i šteta bi bila da posao pati zbog ovakvih kažu u TSP Tehnofilteri. Govoreći o filtru koji će ići u Gikil on je visok, praktički, kao zgrada da tvrtke od 25 metara. Radi se ozbiljan pothvat kojim će oni moći očistiti i održavati pogon, a onda idu daljnje investicije da se kompletan problem riješi", istaknuli su.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti