Grude: Kompanija Albat uspješno okončala isporuku i montažu modularnih UPS uređaja u HT-Eronet-u

27.01.2010. 15:04 / Izvor: eKapija.ba
Grude: Kompanija Albat uspješno okončala isporuku i montažu modularnih UPS uređaja u HT-Eronet-u

Kompanija Albat d.o.o. je prošle sedmice u prostorijama HT-Eronet-a u Grudama uspješno završila montažu te pustila u rad prvi modularni UPS u Bosni i Hercegovini, snage 160kVA i autonomije 30 minuta, sa stepenom iskorištenja 96%. UPS je pušten u rad u serijsko-paralelnom radu s dva postojeća UPS uređaja snage 2 x 160kVA.

Jasmin Đozić, direktor kompanije Albat, je u razgovoru za portal eKapija.ba kazao da saradnja sa HT Eronetom datira još iz 2006. godine, kada je potpisan prvi ugovor o isporuci vrijedan 150.000 maraka. Dvije godine poslije su, prema Đozićevim riječima, također imali sličnu saradnju kada su isporučivail rezervne dijelove za UPS-ove. Već tada je, kaže Đozić, počela i priprema projekta za montažu modularnog UPS-a koja je okončana prošle sedmice.

(Modularni UPS uređaji)

O planovima za naredni period, Đozić kaže da već aktivno rade na pripremi novih isporuke te se nada da će u skorijoj budućnosti biti realizirana njihova isporuka i montaža.

Razgovor sa Jasminom Đozićem iskoristili smo i da saznamo više o modularnim UPS-ovima. Kako je istakao, modularni UPS se ne može pokvariti, jer se sastoji iz više dijelova od kojih svaki modul predstavlja jedan UPS. Ukoliko jedan od modula prestane raditi, ostail, paralelno povezani moduli, raspoređuju opterećenje te nastavljaju kontinuirano napajanje.

Modularna koncepcija te jednostavan i brz servis u toku rada, bez prekida u napajanju samo su neke od prednosti ovih modularnog UPS-a u odnosu na tradicionalne koji su se do sada koristili u Bosni i Hercegovini. Također, u odnosu na tradicionalne, za modularne UPS-ove je potreban manji prostor, a imaju i mogućnost povećavanja snage i autonomije te su relativno mala početna investicija.

(Jasmin Đozić)

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti