Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Grujičić: Interes je da proizvođači plasiraju mlijeko u sigurnu fabriku

15.03.2018. 07:33 / Izvor: Akta.ba

Sastanak mljekara s područja općina Bratunac, Milići, Vlasenica i Srebrenica održan je jučer povodom otvaranja nove mljekare u Srebrenici.

Načelnik Općine Srebrenica Mladen Grujičić na sastanku je prezentirao ugovor o otvaranju ove fabrike koji je nedavno potpisao s investitorima u Austriji.

"Cilj današnjeg sastanka je bio da vidimo s kakvim problemima se susreću proizvođači mlijeka u općinama Vlasenica, Milići, Bratunac i Srebrenica, jer mljekari sa područja ovih općina proizvodne znatne količine mlijeka. Godišnje proizvedu osam miliona litara mlijeka, a od toga se otkupi oko dva i po miliona litara", istakao je Grujičić.

Naveo je da je to bio prvi sastanak na kome su mljekari postavljali pitanja i iznosili svoje probleme. Izrazili su bojazan u vezi s uspjehom projekta otvaranja mljekare, da li će imati sigurnost te su tražili određene garancije.

"Njihove prijedloge smo popisali i s investitorima ćemo razgovarati na sljedećem sastanku. Meni je u interesu da proizvođači budu sigurni i da plasiraju mlijeko u sigurnu fabriku. Otvaranjem fabrike za mlijeko direktno će biti zaposleno 27 radnika u komercijali, kao i ljudi na selima koji se već bave mljekarstvom", potctao je Grujičić.

Prioritet je da se na sljedećoj redovnoj sjednici Skupštine općine iznese ovaj prijedlog te Grujičić očekuje podršku odbornika. Najavljuje također da će krajem aprila početi u Austriji obuka o tehnologiji prvih radnika.

Mljekar Nedeljko Obrenović iz Bratunca na godišnjem nivou proizvede oko 20.000 litara mlijeka.

"Cijena od 70 feninga po litru je dobra cijena za proizvođače, a pogotovo za sitne proizvođače. Ako dio toga bude što su najavili biće odlično. Bila je prisutna bojaznost kod proizvođača mlijeka, međutim bez rizika se ne može, nadamo se da će biti dobro", poručuje Obrenović.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti