Grupacija bezalkoholnih pića VTKBiH: Potrebno donošenje zakona o eksploataciji i flaširanju podzemnih voda na nivou BiH

15.05.2009. 14:06 / Izvor: Fena
Grupacija bezalkoholnih pića VTKBiH: Potrebno donošenje zakona o eksploataciji i flaširanju podzemnih voda na nivou BiH

Odbor Grupacije bezalkoholnih pića Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine razmatrao je, 15. maja 2009. godine u Sarajevu, inicijativu za donošenje zakona kojim bi bila regulirana oblast eksploatacije i flaširanja podzemnih voda.

"Grupacija bi trebalo da donese konačne stavove o ovom zakonu, jer ova oblast nije strateški uređena na nivou države. Mnogo je zakona koji reguliraju ovu oblast, mnogo je nadležnosti koje se isprepliću putem ove oblasti tako da je ova djelatnost prepuštena sama sebi, kazao je Ibro Omerbašić, vlasnik firme "Tešanjska vrela", članice Grupacije.

Naveo je da postoje državni zakoni koji se odnose na ovu oblast, u određenim oblastima postoje entitetski zakoni, dok su neki segmenti i na nivoima kantonalnih vlasti.

"Ako bi se pojavio strani investitor koji bi htio ulagati u ovu oblast on ne bi imao kome da se obrati. Trebao bi se donijeti zakon koji bi eksplicitno regulirao ovu oblast gdje bi se odredili tehničko-tehnološki uvjeti koji se potrebni za bavljenje ovom djelatnošću", dodao je on.

Omerbašić je napomenuo da je prošle godine bilo više od 140 miliona KM uvoza i simboličan izvoz, što je pokazatelj da je ova oblast prepuštena sama sebi i ne postoji način da se zaštiti ova proizvodnja.

"Imamo kvalitetu, ali nemamo državnu laboratoriju čiji bi certifikat bio validan u zemljama Evropske unije. Naši proizvodi onda imaju dodatne troškove jer trebamo platiti analizu u ostalim zemljama svijeta i to dodatno poskupljuje ovaj proizvod", kazao je.

Država je pokušala riješiti probleme ove oblasti, ali ništa konkretno nije urađeno a da bi bilo stimulativno za firme u ovoj djelatnosti. Postoje pravilnici o deklaracijama koji se ne primjenjuju.

"U ovoj državi je problem neprimjenjivanja zakona ili donošenje zakona koji nije usklađen s prethodnim zakonom. Tako da imamo situaciju da i oni koji donose i predlažu zakone se ne mogu snaći među njima", objasnio je Omerbašić, dodajući da nekome nije u interesu da se donesu državni zakoni jer ova suma zakonske regulative koja se ne primjenjuje nekome odgovara.

Na sjednici je rečeno da se ova grupacija obraćala i Vijeću ministara BiH i državnom parlamentu više puta, ali oni koji su dužni i odgovorni da donose te zakone ne rade svoj posao.

"Trebamo agresivnije nastupati jer ovdje koji su glasniji njihovi problemi se rješavanju, oni koji miruju i strpljivo čekaju da im se riješe problemi ostaju po strani", zaključeno je na sjednici.

Na sjednici je bilo govora i o problemima kod primjene Zakona o zaštiti potrošača BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti