GS1 Konferencija: Digitalna transformacija ključan faktor poslovanja

31.05.2016. 13:54 / Izvor: Akta.ba
GS1 Konferencija: Digitalna transformacija ključan faktor poslovanja

GS1 u svom članstvu ima 1.500 najuspješnijih kompanija iz BiH koje su iz sektora trgovine (maloprodaje ili veleprodaje) i iz svih sektora proizvodnje.

U organizaciji GS1 u Sarajevu je danas počela GS1 Konferencija 2016 - u službi potrošača 21. vijeka – izazovi i trendovi digitalne transformacije u svakodnevnom poslovanju.

U fokusu Konferencije su teme: trendovi razvoja trgovine u 21. vijeku, trendovi razvoja barkod opreme, implementacija elektronskog poslovanja u modernim lancima snabdijevanja, primjeri uspješne poslovne prakse u elektronskoj razmjeni podataka u Bosni i Hercegovini, te primjeri uspješne poslovne prakse u primjeni GS1 standarda u zdravstvu.

Direktorica GS1 Saliha Osmanagić za poslovni portal Akta.ba kazala je kako konferencija ima za cilj da omogući privrednicima u Bosni i Hercegovini da steknu potrebna znanja, kako i na koji način digitalna transformacija mijenja i olakšava način poslovanja između poslovnih partnera, te kako mijenja navike kupaca i život.

"U zadnjih deset godina evidentan je rad digitalne tehnologije. Kad se uporedi stanje prije deset godina i danas onda vidimo strahovitu promjenu i rast ovog sektora. Digitalna tehnologija je u svakom segmentu privrede bez obzira  da li je to proizvodnja, skladištenje ili trgovina", kazala je Osmanagić, pojašnjavajući da GS1 međunarodna organizacija, nastoji da iz dana u dan intezivno radi na tome da sva savremena kretanja u razvoju tehnologije uključi u poslovne standarde koji omogućavaju da se poslovne procedure provodu što brže, kvalitetnije i sigurnijie. Ovo bi značilo da u svakom trenutku raspažemo ispravnim i kvalitetnim podacima za kratko vrijeme.

Pojasnila je kako GS1 u svom članstvu ima 1.500 najuspješnijih kompanija iz Bosne i Hercegovine koje su iz sektora trgovine (maloprodaje ili veleprodaje) i iz svih sektora proizvodnje.

Svi oni u svom segmentu kaže koriste nove tehnologije, a GS1  je tu da im pomogne da bez obzira što nismo u EU, nismo razvijeni,sarađuju sa razvijenim svjetskim i evropskim tržištem primjenom savremenih tehnologija.

"Konferencija koju smo organizovali je nastavak naše dugogodišnje aktivnosti na edukaciji naših  članica", kaže Osmanagić, napominjući kako GS1 i dalje raditi na osiguranju kvalitetne edukacije svojim firmama.

Inače, Konferencija koja je okupila oko 100 učesnika iz različitih sektora privrede, je i prilika za proizvođače, distributere, trgovine i ostale da razmijene svoje stavove i poslovna iskustva. Svakako ovome u prilog idu i govornici Konferencije koji su međunarodni eksperti u implementaciji i primjeni GS1 Standarda: Marianna Revallova iz GS1 Slovačke i Silvério Paixão iz GS1 Portugala, te kompanije: Info-kod d.o.o. Sarajevo, Dara d.o.o. Posušje, dm drogerie markt d.o.o. Sarajevo, Farmavita d.o.o. Sarajevo i JU Apoteke Sarajevo.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti