Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Gudeljević: Bilo je previše očekivati da ćemo biti ispred zemalja EU

15.01.2021. 08:22 / Izvor: N1

Ankica Gudeljević, ministrica civilnih poslova BiH, u intervjuu za N1 je govorila o nabavci vakcine protiv korona virusa.

Gudeljević je kazala da ne zna tačno koju količinu vakcina će BiH dobiti u prvom valu i kada će te vakcine stići.

"Mi nećemo sada odjedanput dobiti kompletnu količinu koju smo naručili, nego nama je GAVI najavio da ćemo dobiti manju količinu štogod to značilo. Mi očekujemo nekih četiri, pet tisuća, ali nije sigurno. Konačnu informaciju ćemo imati onog momenta kada GAVI dostavi informaciju, kad napravi raspodjelu. U ovom momentu ne dobiva samo BiH, nego i ostale zemlje koje su u sklopu nabave preko COVAX mehanizma", pojasnila je.

Kazala je da kada je potpisivan ugovor sa GAVI-jem, bilo je najavljeno da će vakcine biti isporučene u prvom kvartalu ove godine.

"Mi smo dobili 6.1. dopis od GAVI-ja da im dostavimo informaciju da li je BiH spremna da prihvati Pfizero, budući da Pfizerova cjepiva zahtijevaju poseban temperaturni režim i da zemlja mora biti spremna da ispuni uvjete koji se zahtijevaju kako bi oni isporučili. Rok BiH i sim ostalim zemljama je da odgovori na to pitanje do 18.1., tj. u ponedjeljak. Mi smo poslali dopis entitetskim ministarstvima da nas upoznaju jesu li oni pripremili sve na terenu da možemo dati zeleno svjetlo za dostavu cjepiva. Rok im je sutra da odgovore, kako bi mi mogli u ponedjeljak odgovoriti GAVI-ju", kazala je.

Prema njenim riječima, u entitetima se već duže rade pripreme koje su potrebne za prihvat Pfizera.

"Ja vjerujem da ćemo sutra dobiti odgovor kako bi mogli potvrditi GAVI-ju da smo spremni", kazala je.

Dalje pojašnjava da tek kada GAVI dobije odgovor će napraviti plan distribucije i odrediti datum.

"Jer imamo zemlje koje su jače i snažnije od BiH, kao što je EU. Ako ćemo biti realni, bilo je previše očekivati da ćemo mi biti prvi ispred zemalja EU. Cilj COVAX mehanizma je taj da zemlje koje nisu tako jake i snažne da bi mogle jendnakopravno pristupiti nabavci cjepiva", kazala je.

Tvrdi da će BiH biti među prvim zemljama koje će dobiti cjepivo iz COVAX mehanizma, kako je to i najavljeno, dodajući da još nijedna zemlja nije dobila cjepivo iz tog mehanizma.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti