Guterres: Izvještaj o klimatskim promjenama "smrtna presuda" fosilnim gorivima

10.08.2021. 07:59 / Izvor: Fena
Guterres: Izvještaj o klimatskim promjenama 'smrtna presuda' fosilnim gorivima

Guterres je nazvao izvještaj IPCC – najdetaljnje razmatranje klimatske nauke ikada provedeno – "crvenom šifrom za čovječanstvo".

Ekspertski naučni izvještaj o klimatskim promjenama "mora zvučati kao smrtna presuda" za korištenje uglja, nafte i gasa – izjavio je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres jučer, upozoravajući da sagorijevanje fosilnih goriva uništava planetu.

Međuvladina komisija o klimatskim promjenama (IPCC) zaključila je da će cilj pariškog klimatskog sporazuma od porasta globalnog zagrijavanja za 1,5 stepeni Celzijusa vjerovatno biti prekršen do 2030. godine - deceniju ranije nego što je prognozirano prije tri godine.

Guterres je nazvao izvještaj IPCC – najdetaljnje razmatranje klimatske nauke ikada provedeno – "crvenom šifrom za čovječanstvo".

"Ovaj izvještaj mora zvučati kao smrtna presuda za korištenje uglja i fosilnih goriva, prije nego što oni razore našu planetu", navodi Guterres u izjavi za javnost.         

"Zemlje bi također trebale okončati nova istraživanja i proizvodnju fosilnih goriva, i okrenuti se od subvencioniranja fosilnih goriva ka obnovljivoj energiji", zaključio je čelnik Svjetske organizacije, prenosi AFP.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti