Vijesti / SVIJET

Guterres: Svijet se suočio s pandemijom kršenja ljudskih prava

22.02.2021. 08:49 / Izvor: Agencije

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guterres izjavio je da se godinu dana od izbijanja pandemije korona virusa pokazalo da se svijet suočava sa pandemijom kršenja ljudskih prava.

COVID-19 produbio je postojeće podjele, slabosti i nejednakosti i otvorio nova pitanja, uključujući probleme koji se odnose na ljudska prava, napisao je Guterres u autorskom tekstu za londonski Guardian, a prenosi Tanjug.

Ocjenjujući da se korona virus širio jer su siromaštvo, diskriminacija i uništavanje prirodnog okruženja stvorili veliku slabost u našim društvima, Guterres je ukazao da su životi stotina miliona porodica pretrpjeli velike promjene zbog izgubljenih radnih mjesta, povećanja dugova i velikog pada prihoda.

Posebno su pogođeni radnici na prvoj liniji borbe sa virusom, osobe sa invaliditetom, stariji, žene i manjine, istakao je Guterres i dodao da je za nekoliko mjeseci napredak na polju rodne ravnopravnosti vraćen decenijama unazad.

Generalni sekretar UN-a ukazao je da su najveći dio tereta kućnih poslova preuzele žene, a da se istovremeno povećalo nasilje nad ženama u svim oblicima, od online zlostavljanja do porodičnog nasilja, trgovine ljudima, seksualne eksploatacije i sklapanja dječjih brakova.

Ekstremno siromaštvo raste prvi put poslije nekoliko decenija, upozorio je Guterres.

On je posebno ukazao na neuspjeh da se osigura pravičnost u vakcinaciji protiv korona virusa.

Samo 10 zemalja je dobilo više od 75 posto svih vakcina protiv COVID-a 19, a više od 130 zemalja nije dobilo nijednu dozu vakcine, naglasio je Guterres.

Generalni sekretar UN-a je naveo da je korona virus ugrozio i politička i građanska prava i dodao da su, koristeći pandemiju kao izgovor, vlasti u pojedinim zemljama uvele vanredno stanje kako bi slomile neistomišljenike, ušutkale nezavisno izvještavanje i ograničile aktivnosti nevladinih organizacija.

COVID-19 je učvrstio dvije osnovne istine o ljudskim pravima. Prvo, kršenje ljudskih prava šteti svima, a drugo – ljudska prava su univerzalna i štite nas, istakao je Guterres.

On je ponovio da efikasan odgovor na pandemiju mora biti zasnovan na solidarnosti i saradnji

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti