Guterres: Svijet se suočio s pandemijom kršenja ljudskih prava

22.02.2021. 08:49 / Izvor: Agencije
Guterres: Svijet se suočio s pandemijom kršenja ljudskih prava

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres izjavio je da se godinu dana od izbijanja pandemije korona virusa pokazalo da se svijet suočava sa pandemijom kršenja ljudskih prava.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guterres izjavio je da se godinu dana od izbijanja pandemije korona virusa pokazalo da se svijet suočava sa pandemijom kršenja ljudskih prava.

COVID-19 produbio je postojeće podjele, slabosti i nejednakosti i otvorio nova pitanja, uključujući probleme koji se odnose na ljudska prava, napisao je Guterres u autorskom tekstu za londonski Guardian, a prenosi Tanjug.

Ocjenjujući da se korona virus širio jer su siromaštvo, diskriminacija i uništavanje prirodnog okruženja stvorili veliku slabost u našim društvima, Guterres je ukazao da su životi stotina miliona porodica pretrpjeli velike promjene zbog izgubljenih radnih mjesta, povećanja dugova i velikog pada prihoda.

Posebno su pogođeni radnici na prvoj liniji borbe sa virusom, osobe sa invaliditetom, stariji, žene i manjine, istakao je Guterres i dodao da je za nekoliko mjeseci napredak na polju rodne ravnopravnosti vraćen decenijama unazad.

Generalni sekretar UN-a ukazao je da su najveći dio tereta kućnih poslova preuzele žene, a da se istovremeno povećalo nasilje nad ženama u svim oblicima, od online zlostavljanja do porodičnog nasilja, trgovine ljudima, seksualne eksploatacije i sklapanja dječjih brakova.

Ekstremno siromaštvo raste prvi put poslije nekoliko decenija, upozorio je Guterres.

On je posebno ukazao na neuspjeh da se osigura pravičnost u vakcinaciji protiv korona virusa.

Samo 10 zemalja je dobilo više od 75 posto svih vakcina protiv COVID-a 19, a više od 130 zemalja nije dobilo nijednu dozu vakcine, naglasio je Guterres.

Generalni sekretar UN-a je naveo da je korona virus ugrozio i politička i građanska prava i dodao da su, koristeći pandemiju kao izgovor, vlasti u pojedinim zemljama uvele vanredno stanje kako bi slomile neistomišljenike, ušutkale nezavisno izvještavanje i ograničile aktivnosti nevladinih organizacija.

COVID-19 je učvrstio dvije osnovne istine o ljudskim pravima. Prvo, kršenje ljudskih prava šteti svima, a drugo – ljudska prava su univerzalna i štite nas, istakao je Guterres.

On je ponovio da efikasan odgovor na pandemiju mora biti zasnovan na solidarnosti i saradnji

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti