Hackathon predstavio sjajna rješenja za društveno odgovorniju BiH

06.12.2017. 16:10 / Izvor: Akta.ba
Hackathon predstavio sjajna rješenja za društveno odgovorniju BiH

Jedanaest timova iz svih krajeva Bosne i Hercegovine ovaj vikend je provelo u Mostaru.

Rad, druženje, vikend, 48 sati.

Da, pričamo o hackathonu "Zajedno postižemo više", financiranom od strane Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država, koji se protekli vikend održao u INTERA Tehnološkom Parku u Mostaru.

Jedanaest timova iz svih krajeva Bosne i Hercegovine ovaj vikend je provelo u Mostaru radeći na razvoju rješenja koja će u konačnici doprinijeti boljoj Bosni i Hercegovini. Tijekom 48 sati timovi su bili vođeni vrhunskim mentorima s višegodišnjim iskustvom koji su njihov entuzijazam usmjeravali u pravom smjeru.

Radno okruženje prekidano je kratkim igricama za opuštanje sudionika, a to je sve bilo popraćeno vrijednim nagradama osiguranim od strane partnera projekta, poduzeća Telnet i ZK office.

Svaki dan su sudionici također imali priliku čuti predavanja na teme vezane uz IT svijet, startupe, socijalno poduzetništvo, freelancing i vještine prezentiranja koja će im zasigurno pomoći u daljnjem poslovnom izgrađivanju.

Hackathon "Zajedno postižemo više" svoj vrhunac je doživio u nedjelju kada su timovi prezentirali svoja rješenja pred peteročlanom komisijom koja je imala težak zadatak – iz sjajne konkurencije izabrati tri tima čija idejna rješenja zadovoljavaju unaprijed jasno definirane kriterije. 

Treću nagradu, sudjelovanje u sljedećem ciklusu Startup Akademije INTERA Tehnološkog Parka, osvojio je tim Prijavi&Pomozi koji su izradili rješenje za prijavu uočenog međuvršnjačkog nasilja.

IT Akademija osigurala je pet online tečajeva za drugo mjesto koje je osvojio tim Hand2hand koji je izradio aplikaciju koja će spojiti volontere i učiniti njihov rad promoviranijim.

Pobjednikom hackathona proglašen je tim je BLU BLU koji je izradio računalnu i mobilnu igricu namijenjenu za učenje djeci s posebnim potrebama te je za to nagrađen opremom u vrijednosti od 2500,00 USD.

Da ničiji trud ne ostane nezamijećen, pobrinula se IT Akademija omogućivši svim sudionicima pristup besplatnim online seminarima kako bi mogli nastaviti razvijati svoje vještine.

No, pravi izazov tek slijedi, svi sudionici su dobili priliku za nastavak rada na razvoju svojih aplikacija kroz višemjesečni mentorski program te u konačnici i borbu za glavnu nagradu osiguranu od strane Telemach fondacije. Ova borba će zasigurno biti jako zanimljiva i jedva čekamo konačna rješenja mladih ljudi koji su zajedničkim snagama ovaj vikend kodirali za zemlju u obliku srca.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti