Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Hadžiahmetović: Uskoro legalizacija objekata u donjem toku rijeke Mošćanice

01.07.2021. 07:57 / Izvor: Akta.ba

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmetović tokom jučerašnjeg sastanka u Mjesnoj zajednici Mošćanica kojem su prisustvovali i građani, predstavnice nadležnih općinskih službi, te vijećnici iz Starog Grada, najavio je izmjenu Odluke o zaštiti planinskih izvora vode za piće sarajevskog vodovodnog sistema i dijela otvorenog toka rijeke Mošćanice.

To znači da se uskoro pokreće i rješavanje pitanja legalizacije objekata u donjem toku rijeke Mošćanice, na šta skoro 500 domaćinstava čekaju duže od dvije decenije.

Legalizacija dosad nije bila moguća zbog Odluke donesene 1997. godine. Do danas su se okolnosti bitno promijenile, a, prema navodima urađene studije, postojanje vodozaštitne zone za otvoreni vodotok izgubilo je svrhu zbog zagađenosti vode.

"Nakon toliko vremena, ovo Ministarstvo i ova vlada ozbiljno će pristupiti rješavanju problema, a na zadovoljstvo svih građana, prije svega lokalne zajednice. Naši sugrađani napokon će moći riješiti status njihovih kuća. Uz to, iznimno je važno naglasiti da se zona šireg područja samog izvora rijeke Mošćanice redefinira i ostaje pod zaštitom", kazao je ministar Hadžiahmetović, saopćava Služba za protokol i press KS.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti