al
Hadžić: Austrija odustala od potpune zabrane pušenja u objektima

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Hadžić: Austrija odustala od potpune zabrane pušenja u objektima

19.12.2017. 10:55 / Izvor: Akta.ba

Udruženje hotelijera i restoratera BiH pozdravlja odluku Austrije da se odustane od uvođenja potpune zabrane pušenja u ugostiteljskim objektima Austrije.

"Potpuna zabrana pušenja trebala je stupiti na snagu 1.5.2018. ali se na vrijeme odustalo do toga" izjavio je predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH Amir Hadžić.

On je izrazio zabrinutost što se Ministarstvo zdravstva Federacije BiH ni na koji način ne oglašava nakon završene javne rasprave o nacrtu Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda. "Prema procedurama, predlagači zakona dužni su razmotriti sve naše zahtjeve za izmjene odredbi zakona", podsjeća Hadžić.

Govoreći o odustajanju Austrije od totalne zabrane pušenja u ugostiteljskim objektima, Hadžić ističe da je Austija zabranila pušenje osobama mlađim od 18 godina, dok je do sada ta granica iznosila 16 godina.

"Kod nas je ta zabrana već na snazi, jednako kao i zabrana prodaje alkoholnih pića maloljetnim osobama, tako da se i ovim odustajanjem zemlje koja je punopravna članica EU potvrđuje da zabrana, onakva kakvu žele nametnuti u BiH, u opšte nije zahtijev EU. Iskreno se nadam da će odgovorni za donošenje zakona u BiH odustati od rigidnih i nepotrebnih zahtijeva za ukidanjem pušenja u svim ugostiteljskim objektima, te uvažiti prijedloge koje je dala struka, a koji u konačnici odgovaraju svima", zaključuje Hadžić.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti