Hadžić: Leasing kompanije više nisu laka meta za prevarante

02.03.2011. 14:35 / Izvor: eKapija.ba
Hadžić: Leasing kompanije više nisu laka meta za prevarante

Nakon usvajanja entitetskih zakona u oblasti leasinga i stavljanja društava iz ovog sektora pod nadzor Agencija za bankarstvo FBiH i RS, leasing kompanije nisu više laka meta za prevarante koji nastoje na razne načine oprati ilegalno stečeni novac, izjavio je Sulejman Hadžić, predsjednik Udruženja društava za leasing u BiH.

Tokom izlaganja na seminaru o spriječavanju pranja novca i finansiranja terorizma koji se prošle sedmice održao u Fojnici, Hadžić je istakao je da je leasing kao relativno mlada grana u BiH ranije bio dosta ranjiviji u odnosu na druge finansijske institucije, kada su u pitanju prevare i pokušaji pranja novca.

"Nepisano je pravilo da svi prevaranti i perači novca najčešće rade preko kuća koje se tek osnivaju. Njihova pretpostavka je da u tim kompanijama nema dovoljno kadra niti procedura, te je logično da će se upravo tu desiti neki propust. No, leasing društva u BiH su vremenom stekla potrebna iskustva i znanja pomoću kojih sada mogu prepoznati pokušaje prevare. Usljed stečenog iskustva i dosljedne primjene zakona, stepen ilegalnih radnji i prevara znatno se smanjio", kazao je Hadžić.

Zakon o leasingu u Republici Srpskoj usvojen je krajem 2007. godine, a u Federaciji BIH godinu dana poslije. Također, leasing kuće 2009. godine postale su obveznici državnog Zakona o spriječavanju pranja novca, koji je nametnuo obavezu prijavljivanja sumnjivih transakcija nadležnom odjelu Državne agencije za istrage i zaštitu.

Početkom 2010. godine leasing kompanije stavljene su pod nadzor Agencije za bankarstvo, te su stvorene sve zakonske prepostavke da ovaj sektor ozbiljnije pristupi problematici pranja novca.

Hadžić je istakao da su leasing društva prethodnih godina pretrpjela brojne gubitke usljed negativnih iskustava sa peračima novca, no od prošle godine sve leasing kuće su pripremile i definisale interne akte, procedure i politike kako bi se mogle efikasno boriti sa ovim problemom.

Leasing kao oblik poslovanja na području Bosne i Hercegoine pojavio se 2001. godine osnivanjem prve leasing kompanije Volksbank Leasing. Prema posljednim podacima iz 2009. godine, ukupna aktiva svih leasing kompanija u 2009. godini iznosila je 1,59 milijardi KM.

Sve leasing kompanije, članice Udruženja društava za leasing u BiH (Hypo-Alpe-Adria Leasing, Raiffeisen Leasing, VB Leasing, UniCredit Leasing, NLB Leasing, S-Leasing, ASA Abanka Leasing i Euroleasing) sa sjedištem u Federaciji BiH, su dobile licence za rad od strane Agencije za bankarstvo FBiH, te će ubuduće rad leasing kompanija biti pod nadzorom ove Agencije.

Time su i stvoreni uslovi da u narednom periodu sve članice Udruženja budu spremne za veće investicione aktivnosti kroz finansiranje kako pokretne tako i nepokretne imovine. Leasing kompanije su spremne većim intenzitetom finansirati stanovništvo i razvoj privrede, a time u konačnici aktivno uticati na porast bruto društvenog proizvoda, poručuju iz ovog Udruženja.

N.Voloder

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti