Hadžić: Nećemo odustati od prijedloga od kojih zavise životi 150.000 ljudi

03.04.2020. 09:39 / Izvor: Akta.ba
Hadžić: Nećemo odustati od prijedloga od kojih zavise životi 150.000 ljudi

Jedan od najugroženijih sektor trenutno je sektor hotelijera i restoratera koji se svim silama bori za pomoć Vlade.

Jedan od najugroženijih sektora pandemijom koronavirusa trenutno je sektor hotelijera i restoratera koji se svim silama bori za pomoć Vlade.

Predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH Amir Hadžić za Akta.ba je kazao da neće odustati od svojih prijedloga od kojih ovise životi skoro 150.000 ljudi.

Podsjećamo, stupanjem na snagu mjera koje imaju za cilj sprečavanje širenja koronavirusa, objekti su zatvoreni, tako su poslodavci ostali bez prihoda i kako kažu nemaju drugu opciju nego ljude slati na biro.

Vlasnici ugostiteljskih objekata i hotela u BiH ne kriju da su u krizi i da dio radnika otpuštaju i upućuju u Zavod za zapošljavanje. Javnosti je dosada bila upoznata sa stanjem u sarajevskim hotelim Evropa, Holiday, Holywood i Hills, ono što je za očekivati jeste da će takvih primjera biti mnogo više, ako Vlada FBiH ne poduzeme određene korake.

U ovom trenutku najgora situacija je na području općine Ilidža na kojoj se nalazi 50 posto smještajnih kapaciteta. U cijeloj BiH ima 20.000 ugostiteljsko – turističkih objekata u kojima je zaposleno oko 150.000 zaposlenih i svi su oni direktno ili indirektno ugroženi.

Hadžić je na pitanje da li su masovna otpuštanja opravdana i da li su jedino rješenje kazao da ne, nisu opravdana, kaže da rješenja postoje i sa istim su išli prema vlastima tražeći dijalog.

"Ono što nam je najbitnije trenutno jeste naše zdravlje, kako nas kao pojedinca tako i cijele naše zajednice. Mi smo aktivni sa prijedlozima prema Vijeću ministara i Vladama, tražimo da se razgovara da se stvori dijalog kroz koji će se iznaći određana rješenja za trenutnu situaciju. Cilj nam je da sačuvamo što više radnih mjesta i privrednih subjekata", kaže Hadžić, te dodaje da su otpuštanja koja su se desila prethodnih dana pojedinačna otpuštanja i da je riječ o radnicima čiju su ugovori bili na određeno vrijeme.

Rekao je kako Udruženje jedinu mogućnost i rješenje vidi u najava Vlade koja je kazala da će podršku za nastalu ekonomsku krizu imati samo one firme koje ne budu otpuštale svoje zaposlenike.

"Evo vidjet ćemo šta će se i po tom pitanju desiti, treba se nadati i malo sačekati. Niko od nas ne očekuje 100 postotno pokrivanje troškova, mi nismo bogata zemlja da bi tako nešto bilo moguće, ali ona osnovna sredstva koja će omogućiti nastavak rada svakako će svima dobro doći, jer glavni cilj je da se sačuvaju radna mjesta, ti ljudi nama trebaju i da se tako omogući dalji razvoj Ugostiteljsko-turističke djelatnosti", kaže Hadžić.

Najgore će biti ako se ništa ne uradi, rekao je - jer je pitanje koliko će pojedinci moći finansijski da izdrže a da su im objekti zatvoreni. Nije riječ ni o kreditima poslodavaca već i o kreditima radnika i oni su zaduženi i te obaveze moraju izmiriti, a kako ako ne rade.

Ono što su kao Udruženje tražilo jeste smanjenje naknada za istaknutu firmu, pokrivanje dijela troškova doprinosa na plaće i parafiskalnih nameta, plaćanje naknada za kirije i sl.

"Cilj je i da se barem u određenom vremenskom periodu ukinu naknade zakupa kirija ili komunalnih taksi, barem dok je zabrana rada na snazi. Trenutno je jedino Općina Stari Grad donijela odluku da zakupci nisu dužni plaćati kirije dok je zabrana rada na snazi, dok je Općina Centar uredno fakturisala zakupcima svoja potraživanja", kaže.

Hadžić govori kako u svojim zahtjevima ne traže puno, nadaju se da će Vlada FBiH imati sluha da se postigne dogovor na obastrano zadovoljstvo, da se sagleda šta je realno i moguće za uraditi u trenutnoj situaciji.

"Jedan od dobrih primjera iz regiona je Vlada Hrvatske koja je svojim turističkim djelatnicima izašla u susret do kraja aprila sa njihovim zahtjevima, koji ne odstupaju od naših. Svjesni su da je turizam velika razvojna grana i poretač ekonomskog razvoja i oni će djelovati u tom segment", kaže Hadžić.

Kaže da je ova godina kada je turizam u pitanju završena.

"Ova godina je na samom početku ipak na kraju, od nje nema ništa, s tim se moramo pomiriti. Moramo biti svjesni da sa razvojem turizma mi sad ne krećemo od nule već ispod nule. Bit će potrebna nova strategija razvoja turizma, ali mi smo snalažljiv narod pa se nadamo najboljem, svakako nećemo odustajati", rekao je.

I.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti