Hadžić: Porezna uprava FBiH je dužna provoditi zakon doslovno, a ne proizvoljno

02.08.2018. 12:57 / Izvor: Akta.ba
Hadžić: Porezna uprava FBiH je dužna provoditi zakon doslovno, a ne proizvoljno

Makroekonomski analitičar Faruk Hadžić usprotivio se potezima rukovodstva Porezne uprave FBiH.

Makroekonomski analitičar Faruk Hadžić usprotivio se potezima rukovodstva Porezne uprave FBiH, saopćivši da su dužni doslovno provoditi Zakon o radu FBiH, a ne proizvoljno i retroaktivno nametati poreze građanima.

"Porezna uprava FBiH je nedavno, bez ikakvog uporišta u zakonu i bilo kakve javne rasprave uvela harač mladim i uspješnim ljudima u BiH i to retroaktivno od 2015. godine", saopćio je on.

Poručuje da se pravovremenom reakcijom društveno odgovornih mladih ljudi, medija, analitičara, pa i cjelokupne javnosti ovaj proces će se, kako sada stvari stoje, privremeno zaustaviti do izbora.

"Svi mi okupljeni oko inicijative za zaustavljanje dodatnog oporezivanja naše djece, mišljenja smo da bez zakonskog uređenja ove oblasti kroz Zakon o radu, vlast i institucije nemaju pravo oporezivati mlade ove zemlje kao ni siromašne građane kojima za preživljavanje novac šalje bh. dijaspora", saopćio je Hadžić.​

U saopćenju je naveo kako zagovaraju da vlast i državni službenici, čija je primarna dužnost da provode zakone, u narednom periodu hitno moraju:

1.Inicirati izmjene zakonske regulative - regulisati radni status samozaposlenika

2. Zaustaviti nelegalnu primjenu retroaktivne naplate "poreskih obaveza"

3. Utvrditi budući period primjene, nakon regulisanja prava i obaveza samozaposlenika, omogućavanja staža i zdravstvenog osiguranja

4. Snositi odgovornost ukoliko je došlo do nelegalnog prikupljanja povjerljivih ličnih podataka o finansijskim transakcijama građana

Ukoliko vlast, kao do sada, ne bude imala sluha i nastavi bezobzirno oporezivati i ono što nije zakonima predviđeno, ovo društvo će koliko sutra ostati bez edukovanih i mladih ljudi, koji za svoje vještine mogu pronaći posao širom svijeta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti