Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Hadžić: Što prije uspostaviti veze u saobraćaju, štete oko 200 miliona KM

22.05.2014. 16:14 / Izvor: Fena

Prema gruboj procjeni, materijalna šteta od poplava u oblasti saobraćaja je oko 200 miliona KM, a ukoliko se ne uspostavi željeznički i drumski koridor mogla bi uslijediti privredna kastarofa.

Ovo je danas u Doboju rekao ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Damir Hadžić, nakon sastanka s direktorima željeznica i javnih preduzeća u Republici Srpskoj i Federacije BiH.

Hadžić je potvrdio da u naredna dva dana treba pripremiti sve informacije iz ove oblasti da bi se spremno dočekala donatarska konferencija i eventualna grant sredstva na osnovu kojih bi se stvorili uvjeti za rekonstrukciju, revitalizaciju i sanaciju svih putnih pravaca u BiH.

Kada je u pitanju saobraćaj u Doboju, precizirao je da je taj grad deblokiran, željeznički saobraćaj od Luke "Ploče" do Doboja je saniran, ali predstoji saniranje koridora do Banje Luke.

BiH nema izlaza prema Hrvatskoj i Srbiji, ali on očekuje da će u periodu od sedam dana biti spojeni svi željeznički koridori.

Ministar saobraćaja i veza RS-a Nedeljko Čubrilović također je rekao da, kada je riječ o osposobljavanju kritičnih pravaca željezničkog i drumskog saobraćaja, za ove potrebe treba osigurati 200 miliona KM.

Prioritet je osposobiti željeznički saobraćaj u Kostajnici kod Doboja, gdje je, podsjetio je, pruga odnesena u dužini od 200 do 300 metara.

Ova dionica povezuje Željezaru Zenica i Rudnik Omarska kod Prijedora, te da željezničke kompanije iz RS-a i Federacije BiH zbog njihovog nefunkcioniranja mjesečno trpe štetu od oko 2,5 miliona KM.

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti