Hadžić u Goraždu: Stvaraćemo uslove za poboljšanje prometne infrastrukture

16.07.2014. 07:44 / Izvor: eKapija.ba
Hadžić u Goraždu: Stvaraćemo uslove za poboljšanje prometne infrastrukture

Na sastanku ministra Hadžića sa premijerom BPK Emirom Fraštom i članovima Vlade razgovarano je o prioritetima podrške ovom kantonu, kao i započetim projektima koji se odnose na SEETO mrežu puteva i digitalizaciju.

U posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde jučer je boravio ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Damir Hadžić.

Na sastanku ministra Hadžića sa premijerom BPK Emirom Fraštom i članovima Vlade razgovarano je o prioritetima podrške ovom kantonu, kao i započetim projektima koji se odnose na SEETO mrežu puteva i digitalizaciju.

"Sigurni smo da će i Goražde, kao i svi ostali veliki centri u BiH do 01. 07.2015. godine završiti ovaj posao i da će i iz Goražda biti moguće emitovati digitalni sistem, što generalno ide u prilog i činjenici i obavezi BiH da sa 31.07.2015. završimo ovaj dio posla i da na taj način pokažemo da smo odgovorni prema onim obavezama koje smo ranije preuzeli. Sigurno da ćemo kroz još nekoliko današnjih posjeta čuti određene stvari koje možemo nazvati problemima i koje možemo riješiti, a evo već sutra, na osnovu današnjeg razgovora koji smo obavili, imaćemo priliku razgovarati sa kolegama iz entitetskih vlada, odnosno entitetskih ministarstava i uputiti ono što je neophodno za Goražde, a to je stvaranje uslova za poboljašnje, prije svega prometne infrastrukture koja je više nego jasno danas postala određeno opterećenje, posebno društvenim subjektima, odnosno razvoju ekonomije BPK-a", kazao je ministar Hadžić.

Posjeta državnog ministra iskorištena je i za traženje podrške kod viših instanci vlasti za dodjelu grant sredstava i pomoći za opremanje Kantonalne bolnice Goražde.

"Mislim da je to naš zajednički interes da prenesemo dužnosnicima na državnom i federalnom nivou naše potrebe. Da kažemo, da mi uradimo dovoljno, ali da dugo čekamo da bismo došli do neke dijagnostike, koja nas na kraju dođe skupo u zdravstvenom, a i u ovom nekom ekonomskom dijelu. Dobijanjem tih mogućnosti vjerujem da će doći vrijeme u kojem će pacijenti s drugih strana dolaziti u Goražde, a hoćemo li uspjeti, zavisi od svih nas“, naglasio je premijer BPK Goražde Emir Frašto.

Ministar prometa i komunikacija BiH Damir Hadžić danas je u pratnji svojih domaćina, predsjedavajućeg Skupštine BPK Suada Došla i premijera Emira Frašta posjetio firmu UNIS "Ginex“.

Tom prilikom on je naglasio da će njegovo ministarstvo pokušati da razriješi nekoliko tehničkih i proceduralnih problema koji se odnose na namjensku industriju u Goraždu.

"Želimo da napravimo bržu prohodnost za izdavanje dozvola koje omogućavaju veći izvoz prema evropskim zemljama, a na bazi ranijih ugovora, koji govore da dolazi do značajne ekspanzije u namjenskoj industriji ne samo u Goraždu, nego generalno u Federaciji. Takođe, interes nam je i želja da oni koji se bave transportom iz Goražda, a to su svi veliki privredni subjekti, probaju preko Ministarstva komunikacija i transporta obezbijediti što je moguće veću prohodnost, odnosno omogućiti da takve stvari ne budu problemi zbog kojih se može dovesti u pitanje realizacija velikih ugovora", kazao je ministar Hadžić.

Ministar prometa i komunikacija BiH Damir Hadžić danas je posjetio i kompaniju "Bekto Precisa“ te prilikom susreta sa njenim vlasnikom Redžom Bektom iskazao podršku i puno uvažavanje prema ovoj kompaniji koja predstavlja okosnicu razvoja privrede Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti