Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Halal certificirane nove tri kompanije

10.06.2020. 13:05 / Izvor: Akta.ba

Uspješnu implementaciju zahtjeva Halal standarda BAS 1049:2010  okončale su kompanije Büscherhoff Plastikal d.d. Kalesija, Fabrika Dečje Hrane d.o.o Dobanovci (Srbija) i Sky Concord d.o.o. Živinice.

Iz Agencije za certificiranje halal kvalitete BiH navode da je u kompaniji Büscherhoff Plastikal d.d. Kalesija halal certificirana proizvodnja ambalaže. Halal podrazumijeva sljedivost proizvoda od njive-farme pa do marketa-stola i u tom lancu bitnu ulogu ima i ambalaža. Ambalaža koja je u direktnom dodiru sa proizvodima ne smije sadržavati sastojke haram (zabranjenog) porijekla i mora biti higijenski i zdravstveno ispravna kako bi i proizvod koji je upakovan u tu ambalažu bio halal.

Procesom halal certificiranja u kompaniji Fabrika Dečje hrane d.o.o. obuhvaćeni su pogoni za proizvodnju pirea od voća, povrća i mesa, suhih i tečnih žitnih kaša, sokova od voća i povrća, osvježavajućih bezalkoholnih pića - kvaliteta za odojčad, malu djecu i ostalu populaciju. Kompanija na tržište plasira više od 80 halal proizvoda robne marke Nutria.

Restoran "In Caffe Lounge Bar" u vasništvu kopanije Sky Concord d.o.o. Živnice ispunio je zahtjeve Halal standarda i Vodiča za halal certificiranje turističko-ugostiteljskih objekata za kategoriju Halal kuhinja. Time se definiše da je u objektu samo kuhinja halal certificirana, što znači da su sve sirovine koje se koriste u pripremi jela dozvoljene i da se priprema i posluživanje jela vrši u skladu sa zahtjevima halala.

PODIJELI:

TAGOVI:

Halal

certificiranje

BAS 1049:2010

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti