Halal certifikat donosi višestruke koristi kako za potrošače, tako i proizvođače

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Halal certifikat donosi višestruke koristi kako za potrošače, tako i proizvođače

28.09.2018. 09:07 / Izvor: Akta.ba

Halal hrana je zdrava hrana, a halal certifikat donosi višestruke koristi kako za potrošače, tako i proizvođače. Halal je znak povjerenja za potrošače, a za proizvođače alat koji im omogućava širenje tržišta i veću zaposlenost, što utiče pozitivno na bh. ekonomiju, samo su neki od zaključaka koji su izneseni tokom panela "Kvalitet halal hrane i zdravlje potrošača", koji je održan prvog dana Sarajevo Halal Sajma 2018.

Moderator ovog panela bio je prof.dr. Nihad Fejzić, dekan Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

"U BiH postoje mreža institucija koje djeluju zajednički kako bi na bh. tržištu plasirali proizvodi koji osiguravaju sve ono što je propisano zakonodavnim okvirom, odnosno da su proizvodi zdravi i da zadovaljaju određene potrebe koje su definisane s aspekta kvaliteta", rekao je Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane BiH.

Dodao je da halal certifikat ima važnu ulogu za stanovništvo u BiH, koji pored toga daje dodatnu vrijednost proizvodima.

Khairil Ismahafiz Bin Muhadzir, komercijalni direktor malezijske kompanije Dagang Halal istaknuo je da se u Maleziji proizvodi provjeravaju po principu “od farme do stola”.

"To znači kompletan proces koji uključuje uzgoj životinja, preradu i plasiranje na tržište. Da bi se certifikat dobio sve mora biti u skladu sa halal standardima. Proizvod sa halal certifikatom, označava bezbjedan proizvod kojem ljudi vjeruju i koji znaju da u rukama imaju potpuno siguran proizvod", poručio je on.

Da bi se certifikat dobio moraju biti ispunjena sva higijenska pravila. Ako želite da proizvodite halal proizvode, morate biti sigurni da su oni zdravi, ispravni, higijenski čisti, te dodao da proizvod sa halal certifikatom, označava bezbjedan proizvod kojem ljudi vjeruju.

"Bitno je naglasiti da se to ne odnosi samo na muslimansko stanovništvo, pogotovo u BiH gdje možemo halal oznaku integrirati kao oznaku za bezbjednost hrane", istakao je Muhadzir i izrazio nadu da Sarajevo može biti hala-hub u Evropi.

Na pitanje moderatora da objasni pojam halal hub-a, Muhadzir je kazao da se radi o jednom kompletnom ekosistemu certifikacije, dijelu svjetskog halal čvorišta koji mora postojati i poštovati procedure. 

Zurainah Musa, direktorica Berjaya Corporation, predstavljajući privatnu industrije Malezije, kazala je da halal hrana postaje sve prihvatljivija i to ne samo za muslimane, jer kada govorimo o halal hrani, govorimo o higijeni i kvalitetnoj hrani.

"Proizvod sa halal certifikatom zdrav proizvod koji kod kupaca gradi povjerenje. Ukoliko potrošači vjeruju da je određeni proizvod zdravstveno ispravan i siguran, više kupuju taj proizvod, a za kompanije to znači veću profitabilnost", naglasila je Zurainah Musa, direktorica Berjaya Corporation i dodala je halal i dugoročna obaveza koji je za Maleziju posebno važan.

Umjerenost u konzumiranju hrane je od posebnog značaja za zdravlje čovjeka, o čemu je govorio Midhat Jašić, profesor na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Tuzli. On se osvrnuo na bolesti uzrokovane pretilošću poput povišenog krvnog pritiska i dijabetesa.

“Glavni problem modernog svijeta nije ni proizvodnja zdrave hrane, ni halal hrane, osnovni problem u svijetu su bolesti koje nastaju usljed životnog stila gdje prehrana utiče 60 posto”, istakao je on, dodajući da nije halal ako se pretjeruje u jelu i piću.

Amira Brkić, menadžerica odjela za kvalitet AS Group/Solana iz Tuzle je istaknula da AS grupacija proizvodi 4.500 proizvoda, a njih preko 900 posjeduje halal certifikat.

Na pitanje moderatora može li se halal cerifikatom nešto garantovati potrošačima i da li omogućava bolji plasman na tržištu, Brkić ističe da proizvodnja hrane znači da morate ispuniti zakonske propise, zadovoljiti standarde sigurnosti hrane i približiti se posebnoj grupaciji potrošača koji od proizvođača zahtjevaju posjedovanje halal certifikata.

"Mnogo je lakše zadovoljiti zahtjeve halal standarda ukoliko od početka birate sirovine koje su bezbjedne i halal sigurne", dodala je Brkić. Halal standard za tržište islamske populacije je krovni standard za sigurnost proizvoda, ukoliko proizvode plasirate na druga tržišta, onda se zahtjevi dodatno proširuju. 

Almir Toroman, profesor sa Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, naglasio je da je halal hrana zaista to što jeste i izrazio zadovoljstvo što sve više ljudi traži takvu hranu. 

"Halal standard sam po sebi obuhvata i druge standarde kao što je IFS standard i druge standarde, koji omogućava pristup tržištima zapadnih zemalja", kazao je Toroman.

Ayla Arslan, profesorica Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS), objasnila je kako putem metoda molekularne biologije može otkriti da li je hrana koju jedemo zaista sigurna.

"Nerijetke su situacije prevara s hranom, gdje na deklaracijama uopće ne pišu svi sastojci, pogotovo haram sastojci kao što je želatin koji se koristi raznim industrijama", istakla je ona.

Osvrćući se taj podatak, direktor Agencije za sigurnost hrane BiH je kazao kako zakon nalaže da sve što se nalazi u hrani, mora biti deklasirano, ali da se u BiH vrlo često dešavaju prevare takve vrste, tako da je halal certifikat garant za određeni proizvod.

S.B.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti