Halal certifikat sve popularniji u BiH

10.03.2010. 17:32 / Izvor: eKapija.ba
Halal certifikat sve popularniji u BiH

Sve više kompanija u BiH odlučuje se na uvođenje halal standarda prije svega jer on kompanijama otvara vrata za izvoz proizvoda i na inozemna tržišta, a osim toga halal tržište je jedno od najbrže rastućih tržišta u svijetu.

(Valdet Peštalić)

Prema podacima regionalne Agencije za certificiranje halal kvalitete čije sjedište se nalazi u Tuzli, trenutno 26 kompanija iz BiH ima halal certifikat, a radi se, u većini slučajeva, o kompanijama iz prehrambene industrije. Sarajevski Interšped, poduzeće specijalizirano za usluge skladištenja, transporta i carinskih postupaka, je jedina kompanija iz bh. uslužnog sektora koja ima halal certifikat.

Valdet Peštalić, šef odjela za edukaciju u Agenciji za certificiranje halal kvalitete, kaže kako BiH ima veliki potencijal u ovoj oblasti. To pokazuje i podatak da je do sada najveći iznos investicija u BiH u zadnjih nekoliko godina uložen upravo u proizvodnju halal proizvoda. "Radi se prije svega o investicijama u prehrambenu industriju. A, najavljene investicije u idućem razdoblju pokazuju da će trend ulaganja u halal tržište nastaviti", kaže Peštalić.

Prema nekim procjenama vrijednost svjetskog halal tržišta u 2009. godini iznosila je oko 635 milijardi američkih dolara, kada se govori o prehrambenim proizvodima. Peštalić ističe da je ovo tržište bez obzira na recesiju raslo oko 40 posto tako da bh. kompanije mogu imati interes u uključivanju u ovo tržište. U prilog BiH ide i geografska pozicija jer je blizu europskog tržišta, jednog od najvećih svjetskih proizvođača halal proizvoda.

Ipak, kompanije iz BiH ne mogu u potpunosti iskoristiti tu prednost. Naime, za BiH je još uvijek na snazi zabrana izvoza mesa na EU tržište. Peštalić kaže su i Agencija i proizvođači dobivali izuzetno velike narudžbe za izvoz halal mesa i mesnih proizvoda na tržište EU-a ali da se zbog spomenutih problema taj izvoz se za sada ne može ostvariti.

"Tako da su naše kompanije izrazito hendikepirane jer imaju veliki broj narudžbi , a ne mogu ih izvoziti", kaže on. Ipak, ističe, da se na tržište EU-a izvoze nemesni proizvodi. A, što se toga tiče jedna od kompanija koji izvoze halal proizvode je sarajevski Klas koji je, kaže, potpisao petogodišnji ugovor s Marhaba Halal Foods iz Holandije, a tu je ističe i Vispak, Vegafruit te drugi proizvođači nemesnih proizvoda koji imaju halal certifikat.

U posljednje vrijeme halal proizvodi su postali svojevrsni trend u Europi, a to potvrđuje i činjenica da ih konzumira osim jedne trećine europskih Muslimana i 2/3 europskih potrošača, koji prema riječima Peštelića, nisu islamske vjeroispovijesti. Dobra prihvaćenost proizvoda, objašnjava on, leži u tome da halal podrazumjeva da između ostalog, nema upotrebe antibiotika, hormona, te da se vrši prirodna ishrana životinja.

"Svi postupci i kontrola koje se provode u cilju su sljedljivosti - od njive do stola- što doprinosi tome da su za europske konzumente halal proizvodi sinonim za zdravu hranu", kaže Peštalić.

Interes za otvaranje halal restorana

Iako je do sada interes za uvođenje halal standarda bilo prisutno samo u kompanijama iz prehrambene industrije Peštalić kaže da su imali i upita koji se odnose na certificiranje halal restorana i hotela. Osim toga veliki interes su pokazali i proizvođači organskih proizvoda. Kaže da tu postoji velika mogućnosti za izlazak na svjetsko tržište jer se na njemu pokazalo da najbolje prolaze proizvodi koji imaju halal i organik certifkat.

"Sada je na nam da odgovorimo na te zahtjeve i iskoristimo potencijale koji se ogledaju u velikom broju organskih proizvođača hrane i velike površine u BiH na kojima se mogu uzgajati organski proizvodi", kaže Peštalić. Iako je za većinu potrošača u BiH halal proizvodi ascocijacija na prehrambene proizvode, Peštalić ističe da halal certifikat podrazumjeva široku lepezu proizvoda i usluga od certificiranje lijekova, hrane, kozmetike, predmeta opće upotrebe, bankarstva, turizma i sl.

Halal poslovni park vrijedan 100 milijuna eura

Nedavno je najavljen i projekt izgradnje halal poslovnog parka u Gračanici za koji se trenutno završava studija izvodljivosti. "Radi se o investiciji koja prelazi 100 milijuna eura", kaže Peštalić. Kaže da će ovaj projekt biti predstavljen i na investicijskoj konferenciji koja će se održati sljedećeg mjeseca u Sarajevu.

"Izgradnjom halal poslovnog parka u Gračanici stvara se mogućnost za razvoj ruralnih područja jer bi takav jedan park, koja podrazumejva 13 fabrika na jednom mjestu plus prateći sadržaj, imao veliku potrebu za sirovinskom bazom", kaže Peštalić.

To bi značilo i posao za veliki broj ljudi s ruralnih područja. Ističe da je osnivanje halal parkova svjetski model s tim da se ovakvi halal parkovi nalaze u Maleziji, a što se tiče Europe trenutno je značajan park u Roterdamu jer je tu luka koja je jedna od najvećih gdje se vrše transport i skladištenje halal mesa iz Brazila, Argentine i Perua.

D.Kozina

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti