Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Halebić: Omogućiti finansiranje kapitalnih projekata u KS emisijom obveznica

19.06.2020. 10:01 / Izvor: Akta.ba

Kanton Sarajevo jedini je od 10 kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine koji je praktično razvio mogućnost finansiranja javnih investicija putem emisije obveznica.

Osim što se osiguravaju sredstva za strateške projekte kojim su obuhvaćeni svi aspekti razvoja Kantona Sarajevo, ovim načinom finansiranja ostvaruju se i značajne godišnje uštede u odnosu na finansiranja putem komercijalnog bankarstva, saopćila je Vlada KS. U okolnostima krize izazvane pandemijom koronavirusa, naročito je važno kreirati povoljne uslove za realizaciju razvojnih projekata.

Međutim, veliki i važni projekti Vlade Kantona Sarajevo i dalje su na čekanju, dijelom i zbog zastoja u imenovanju Komisije za vrijednosne papire FBiH. Blokada na finansijskom tržištu posebno pogađa Kanton Sarajevo, koji je do sada realizirao pet uspješnih emisija obveznica.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti