Halebić: Račun u trezoru KS je za pomoć građanima

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Halebić: Račun u trezoru KS je za pomoć građanima

29.03.2020. 11:16 / Izvor: Fena

Ministar finansija Kantona Sarajevo Jasmin Halebić izjavio je da svi građani koji žele da novčanim sredstvima pomognu drugim građanima, kojima je u ovom periodu pomoć neophodna, da to mogu učiniti putem računa u okviru trezora Kantona Sarajevo.

"To je očekivan korak u kojem građani i druga pravna lica mogu pomoći onima kojima je ta pomoć potrebna. Ovu liniju smo otvorili jer je u ovom trenutku trezor KS  najsigurniji račun u Kantonu Sarajevo.  Kao Vlada ne možemo nigdje drugo otvoriti račun nego u trezoru i to je u skladu sa federalnim Zakonom o trezoru. Svaki dan na poslovima trezora, unosu plaća i slično, radi 20 do 30 visokostručnih ljudi", rekao je Halebić na današnjoj zajedničkoj pres-konferenciji Vlade i Kriznog štaba KS.

Kaže da će se obezbijediti potpuna transparentnost utroška navedenih sredstava, koja se budu uplaćivala. Zbog toga je pozvao Skupštinu KS, kao najveće zakonodavno tijelo u kantonu, da odredi dva ili više predstavnika koji će sa ostalim iz nadležnih institucija vršiti nadzor nad utroškom tih sredstava.

" Iz te budžetske linije neće biti isplaćena ni jedna marka za dnevnice, isplate plaća ili komisije bilo kome od budžetskih korisnika.  Cilj nam je da omogućimo transfer od građana koji u ovom teškom trenutku žele da pomognu prema drugim građanima kojima ta pomoć treba", podvukao je Halebić.

Također, potvrdio je da se prema finansijskom planu u Zavodu zdravstvenog osiguranja nalaze dovoljna sredstva za finansiranje usluga zdravstvene zaštite.

U narednim periodima najavio je uštede kroz rebalans budžeta KS, a  kako bi se preusmjerila određena sredstva.  

"Odgovorno upravljamo finansijskim sredstvima", poručio je Halebić na pres-konferenciji.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti