Han iznenađen odlukom da FBiH bude garant za kineski kredit

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Han iznenađen odlukom da FBiH bude garant za kineski kredit

13.03.2019. 08:49 / Izvor: N1

Evropski komesar za proširenje i politiku dobrosusjedstva Johanes Han oglasio se na Twitteru povodom odluke Predstavničkog doma Parlamenta Federacije kojom je data saglasnost da FBiH bude garant kredita za Blok 7 TE Tuzla.

Han je napisao da je iznenađen odlukom da se da saglasnost za kredit kod kineske izvozno-uvozne banke.

"To poteže ozbiljno pitanje o posvećenosti BiH međunarodnim sporazumima i evropskim pravilima u okviru Sporazuma o Energetskoj zajednici, ali takođe o izboru energetske tehnologije i analizama omjera cijene i koristi na odgovoran i transparentan način", napisao je Han i dodao:

"Siguran sam da su poslanici imali dobre razloge za svoju odluku i da će je moći objasniti svojim građanima. Pitanja kao što su procjena uticaja na okolinu, državnu pomoć i procedure javnih nabavki će sigurno biti pažljivo posmatrane tokom procesa davanja mišljenja", dodao je Han.

Podsjećamo, Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je većinom glasova da Federacija BiH bude garant javnom preduzeću Elektroprivreda Bosne i Hercegovine za kreditno zaduženje kod izvozno-uvozne banke Kine za projekat izgradnje Bloka 7 450 MW Termoelektrane Tuzla.

Ovu odluku drugačije gledaju u Evropskoj energetskoj zajednici, koji smatraju da je BiH prekršila propise EU o subvencijama.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti