Haotično stanje: "Komunalno" Mostar u rasulu, Kordić obećao vraćanje u legalne tokove

29.08.2021. 12:21 / Izvor: Faktor
Haotično stanje: 'Komunalno' Mostar u rasulu, Kordić obećao vraćanje u legalne tokove

Problematične su i javne nabavke.

Javno preduzeće "Komunalno" Mostar prošle je godine davalo neke poslove bez tendera, a neke i bez ugovora, godinama nemaju Nadzorni odbor ni Skupštinu, direktoru je mandat istekao prije devet godina, ne obavljaju poslove iz svoje nadležnosti, a ovo je samo dio razloga zbog kojih je ova firma dobila negativnu ocjenu federalnih revizora za rad u 2020. godini.

Njihov stopostotni vlasnik je Grad Mostar koji nije činio skoro ništa da riješi status preduzeća i imenuje organe upravljanja u skladu sa zakonima. Za to vrijeme troše se milioni KM, a efikasnost obavljanja komunalnih usluga je upitna.

S obzirom na svojevrsno rasulo u ovom preduzeću, pitali smo novog gradonačelnika Mostara Marija Kordića kada će se "Komunalno" vratiti u legalne tokove.

"Gradsko vijeće je na posljednjoj sjednici reklo da se imenuju nove uprave ne samo ovog nego svih javnih preduzeća. I to će se dešavati ovih dana. Baš je u četvrtak održana Skupština preduzeća „Komunalno“", rekao je Kordić.

Tvrdi da rade na tome da se firma vrati u legalne tokove, te da im je to najbitniji posao u ovoj godini, i to ne samo kada je riječ o ovom komunalnom preduzeću.

"Naravno da će se tražiti odgovornost ako bude kriminala i propusta. Tražit ću sve revizorske izvještaje da vidimo šta se tamo dešavalo", dodao je Kordić.

U preduzeću "Komunalno" se na telefon niko nije javljao.

Kako su istakli revizori, ovo javno preduzeće imalo je tek 25 zaposlenih, a po sistematizaciji je trebalo imati 239.

Trebali su i preuzeti imovinu, poslove i radnike javnih preduzeća "Komos" i "Parkovi" koji su u stečaju, ali nisu. Zbog nepreuzimanja radnika i imovine "Komosa" i "Parkova", firma "Komunalno" nije imala kapacitete da obavlja ono što je u njihovoj nadležnosti. Stoga su upravo ovim dvjema firmama u stečaju davani poslovi, i to do prošle godine uz pismenu saglasnost gradonačelnika Mostara, a u 2020. godini bez kakve saglasnosti. Poslovi koji su im ustupljeni prošle godine bili su vrijedni oko 1,3 miliona KM.

- Nismo se uvjerili da je između Grada Mostara i JP "Komunalno" Mostar uspostavljena zadovoljavajuća saradnja koja bi rezultirala efikasnim obavljanjem komunalnih djelatnosti, niti je Grad Mostar poduzimao aktivnosti na rješavanju statusa preduzeća u skladu sa Odlukom o osnivanju – piše Ured za reviziju institucija u FBiH.

Problematične su i javne nabavke.

Za građevinske radove platili su oko 925.600 KM firmama "Euro-vig" i "Konherc", a nije bilo adekvatne kontrole nad realizacijom ugovora pa je cijena obavljenog posla bila veća od ugovorene.

"Tako, na primjer, za uređenje pomoćnog objekta MZ Potoci izvršeni su radovi koji nisu predviđeni obrascem ponuda a odnose se na: montaža krovne čelične konstrukcije u iznosu 18.915 KM, nasipanje granuliranog pijeska u vrijednosti 5.740 KM, molersko - farbarski radovi u iznosu 3.276 KM, demontažni radovi i rušenja u vrijednosti 5.842 KM – piše u izvještaju revizora.

Također, firma "Colorex" je angažirana za održavanje horizontalne signalizacije, po cijeni od 175.463 KM, ali je problem što sa tom firmom nije sklopljen ugovor već se "Komunalno" pozivalo na ugovor koji je istekao 2019. godine. Nije bilo ni postupka javne nabavke.

S obzirom na to da radna mjesta u preduzeću nisu popunjena, "Komunalno" je angažiralo radnike za održavanje puteva, javne rasvjete i zelenih površina i te je poslove platilo oko 40.000 KM, odnosno od 700 KM do 1.075 KM po osobi.

Istovremeno, plaće zaposlenim nisu isplaćivane u skladu sa internim pravilnicima, dok su isplaćivani dodaci na plaću koji uopće nisu predviđeni.

- Tako je, na primjer, Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta za radno mjesto vozač utvrđen peti stepen složenosti poslova, a ugovorom je utvrđena treća grupa složenosti i koeficijent iz te grupe. Dodaci na plaću su isplaćivani tokom godine i pojedinim zaposlenicima su iznosili i do 320 KM za mjesec – naveli su revizori.

Najveća plaća u firmi iznosila je 3.141 KM, a najniža 499 KM. Direktor firme je Esad Pobrić, kojem je mandat istekao 2012. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti