Hapšenja i pretresi: Akcijom "Zlatni karat" zaplijenjene veće količine nakita

07.03.2019. 10:49 / Izvor: Akta.ba
Hapšenja i pretresi: Akcijom 'Zlatni karat' zaplijenjene veće količine nakita

U aktivnostima sudjeluje više stotina policijskih službenika i inspektora poreznih uprava, a aktivnosti koordinira postupajući tužitelj.

U akciji “Zlatni karat”, koja se po nalogu Tužiteljstva BiH sprovodi širom BiH s ciljem presijecanja i sprečavanja krijumčarenja i plasiranja na ilegalnom tržištu proizvoda od plemenitih metala, jučer je zaplijenjena veća količina nakita, tačnije proizvoda od plemenitih metala, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

U zajedničkoj akciji sudjeluju pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), MUP-a Republike Srpske, FUP-a i Brčko distrikta, Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, te porezne uprave entiteta i Brčko distrikta.

U aktivnostima sudjeluje više stotina policijskih službenika i inspektora poreznih uprava, a aktivnosti koordinira postupajući tužitelj.

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjeljenja za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, uz naredbe Suda BiH, policijske agencije vrše pretrese više desetina pravnih i fizičkih lica u svim krajevima BiH.

Nakon pretresa i hapšenja, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužiocu koji će donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu. 

Iz SIPA- je ranije priopćeno da je u operativnoj akciji uhićeno sedam osoba zbog osnova sumnje da su umiješani u krijumčarenje i nedozvoljeno rasturanje necarinjenih predmeta od zlata i srebra.

Na 54 lokacije na području Sarajeva, Tuzle, Gračanice, Živinica, Tešnja, Maglaja, Cazina, Bihaća, Konjica i Kladnja u toku su pretresi osoba, stambenih i poslovnih objekata, i pokretnih stvari koje koristi 31 osumnjičeno lice.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti